PUBLICITAT

El Govern rebaixa un 25% la cotització dels autònoms novells i dels de pocs ingressos

  • El Govern crea una cotització mínima pels estudiants entre 25 i 30 anys
  • Els aturats tindran la possibilitat de cotitzar a la branca general per 92,9 euros mensuals
05102011_cinca
El portaveu del Govern, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Foto: ANA / M. T.
El Govern ha aprovat tres modificacions de la Llei de la CASS amb l'objectiu de rebaixar la cotització dels autònoms, crear una cotització mínima pels estudiants entre 25 i 30 anys, i una cotització reduïda per als aturats que no percebin la prestació per desocupació. En el primer cas, s'ha acordat rebaixar un 25% la cotització dels autònoms, que passaran a pagar 298,61 euros. S'hi podran acollir d'una banda els que estiguin en els seus dos primers anys d'activitat, o de l'altra els que no arribin als 24.000 euros de benefici anuals i amb una facturació no superior a 150.000 euros si són serveis professionals i empresarials o a 300.000 euros per a la resta d'autònoms. El Govern preveu que les tres mesures suposin una despesa d'1,2 milions d'euros anuals.

El Govern ha aprovat tres mesures que beneficiaran les cotitzacions a la CASS de determinats col·lectius. D'una banda els autònoms, que podran aconseguir una rebaixa del 25% de la cotització durant els dos primer anys d'activitat o si tenen pocs beneficis -de fins a 24.000 euros- i pocs ingressos: fins a 150.000 euros si són serveis professionals o empresarials o fins a 300.000 euros per a la resta. La rebaixa de l'import a pagar no suposa cap retallada en els beneficis que perceben de la CASS.

En el cas dels estudiants d'entre 25 i 30 anys, podran continuar tenint cobertura sanitària pagant una quota de 51,1 euros, sempre que cursin estudis en un centre reconegut, no facin cap activitat per compte propi, i no percebin cap salari superior al salari mínim. En aquest cas, la cotització dóna dret a tenir cobertura sanitària, però no genera drets de jubilació ni a tenir beneficiaris al seu càrrec.

Finalment, els aturats inscrits al servei d'ocupació que no percebin la prestació per desocupació, tinguin un mínim de 5 anys de residència, i un mínim de 60 mesos cotitzats si són majors de 35 anys, tindran la possibilitat de cotitzar a la branca general per 92,9 euros mensuals. Això inclourà la cobertura sanitària per ell i els seus beneficiaris, i es tindrà en compte per una eventual pensió de viduïtat o orfenesa, però no generarà drets de jubilació ni per pensió d'invalidesa.

Aquestes tres mesures aniran acompanyades d'unes altres modificacions d'estalvi de despesa encara per aprovar, amb l'objectiu de controlar les baixes laborals, regular el nombre de dies per començar a percebre les baixes, i reduir el percentatge que finança la CASS per aquelles prestacions de menys necessitat. L'objectiu, tal com ha dit el ministre Portaveu, Jordi Cinca, és poder compensar el cost que tindran les mesures de millora de les cotitzacions, ja que s'estima que aproximadament suposin una despesa anual d'1,2 milions d'euros.

Un cop estiguin totes les mesures aprovades, es tancarà el projecte de llei de modificació de la Llei de la CASS, que es preveu que pugui entrar a tràmit parlamentari com a màxim d'aquí a dues setmanes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT