PUBLICITAT

El PS presenta la proposició de llei de l'IVA amb un gravamen del 8% per als bancs

  • Es manté el tipus de gravamen general, del 4,5%, amb el tipus reduït a l'1% per als productes i serveis de primera necessitat
05102011_bartumeu2
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa de presentació de la proposició de llei de l'IVA. Foto: ANA / N. M.
El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat a la Sindicatura, aquest dimecres, la proposició de llei de l'IVA. El text, basat en el projecte de llei que es va presentar en l'anterior legislatura, inclou un tipus de gravamen del 8% per als serveis bancaris i financers, que segons explica el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, respondria a la necessitat d'equilibrar la recaptació provinent dels bancs en derogar l'ISI. Pel que fa al gravamen general se situa al 4,5%, amb un tipus reduït de l'1% per als als productes i serveis de primera necessitat.
Bartumeu ha explicat que han pres aquesta iniciativa perquè van donar temps al Govern perquè ho fes i no ho han fet. Apunta que l'IVA és indispensable per completar la reforma tributària, ja que els impostos directes hi estan sotmesos, i per adaptar-se a la Constitució, que diu que cadascú ha d'aportar en relació a la seva capacitat.

Pel que fa al text presentat, Bartumeu ha indicat que es tracta d'una proposta molt semblant a la que van presentar com a projecte de llei en l'anterior legislatura, mantenint el mateix tipus de gravamen general, del 4,5%, amb el tipus reduït a l'1% per als productes i serveis de primera necessitat.

D'altra banda, es preveu un gravamen especial per al sector bancari i financer, que serà del 8%. Actualment l'Estat recapta prop de 40 milions d'euros anuals de les entitats bancàries, que provenen de l'Impost sobre els Serveis Indirectes (ISI), i per arribar a aconseguir la mateixa quantitat, Bartumeu indica que és necessari aquest IVA especial. Apunta que es podrien recaptar entre quinze i setze milions d'euros que s'haurien de sumar als prop de vint milions provinents del 10% de l'Impost de Societats. Segons Bartumeu només es vol mantenir l'equilibri perquè les arques de l'Estat no es vegin perjudicades amb la supressió de l'ISI, i en cap cas es pretén percebre una contribució extraordinària.

Dins el text també s'inclou una excepció per a les empreses que facturin menys de 100.000 euros anuals, que podrien demanar quedar excloses de pagar aquest impost. Bartumeu, però, ha previst que potser el grup parlamentari demòcrata vulgui variar aquest llindar, i ha dit que "amb 22 consellers demòcrates no serem nosaltres qui ho impedeixi".

El proper pas per a la proposició de llei és que es voti al Consell General la seva presa en consideració, que podria no ser aprovada pel fet que la intenció del Govern era fer la modificació necessària per desvincular les lleis d'impostos directes de l'IVA i poder aplicar aquest altre més endavant. Bartumeu, però, opina que han tingut temps per fer-ho, i que "si no ho han fet en quatre mesos deu ser que no hi ha pressa per fer-ho", i per tant considera necessari que l'IVA estigui aprovat abans del 31 de desembre perquè no quedin sense valor els impostos directes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT