PUBLICITAT

Els comuns descarten retallades salarials a menys que la llei els hi obligui

  • Les corporacions demanaran avals per permetre el pagament fraccionat o al final d'obra de les cessions
  • La nova ordinació farà més democràtic el funcionament dels comuns a partir de l'1 de gener
05102011_consols
Els portaveus de la reunió de cònsols d'aquest dimecres, Montserrat Capdevila d'Escaldes-Engordany i Enric Casadevall de Canillo, durant la roda de premsa. Foto: ANA / M. T.
Els mandataris comunals han parlat aquest dimecres durant la reunió mensual de cònsols sobre les mesures anticrisi anunciades pel Govern, i tots han coincidit en afirmar que, de moment, ells no aplicaran les retallades salarials previstes a l'Administració central. Els portaveus de la reunió d'aquest mes, Montserrat Capdevila i Enric Casadevall, han assegurat que els comuns ja fa dos anys que apliquen mesures de contenció de la despesa de personal, i que en tot cas, la situació econòmica de les corporacions locals és millor que la de l'Administració general. Així doncs, no es preveuen reduccions de salaris, a no ser que es modifiqui la Llei de la funció pública i que s'hi vegin obligats.
Els cònsols han analitzat el primer esborrany de la proposta d'ordinació per regular com s'hauran de fer els pagaments fraccionats o a final d'obra en una cessió obligatòria que sigui econòmica, tal com permet a partir d'ara la Llei del sòl. L'ordinació fixa que en tots els casos els comuns puguin demanar un aval bancari o garantia similar per assegurar-se el cobrament, i que el pagament inclogui els interessos legals acumulats des de l'inici de l'obra, que és quan legalment s'hauria de fer la cessió.

També s'ha decidit concretar que el final d'obra es considerarà en el moment que el Comú doni la llicència d'acabament. En el cas de l'opció de pagaments fraccionats, no s'ha fixat un nombre mínim o màxim sinó que cada comú estudiarà les sol·licituds que rebi cas per cas.

Durant la reunió d'aquest dimecres s'ha analitzat l'esborrany i s'han afegit algunes aportacions. L'objectiu dels cònsols és poder donar per tancat el text de l'ordinació en la propera reunió de cònsols que se celebrarà a Canillo, la penúltima d'aquest mandat. A continuació, el text haurà de ser aprovat per cada consell de Comú.
El funcionament dels comuns serà més democràtic a partir de l'1 de gener del 2012, quan està previst que entri en vigor la nova ordinació d'organització i funcionament dels comuns. Els cònsols han donat per tancat el text aquest dimecres, i es preveu que d'ara a finals d'any sigui aprovat per tots els consells de Comú per tal que entri en vigor amb el nou mandat. La nova normativa concreta el dret a la informació que té l'oposició, la manera de procedir quan es dissol algun grup polític, i en general tots els drets i deures dels consellers. En definitiva, en paraules del cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, "hem actualitzat el reglament del 1995 fent-lo més democràtic i menys rígid".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT