PUBLICITAT

La congelació dels triennis i del GAdA estalviarà 2.500.000 euros

  • La Platarforma centra les negociacions en les retallades als complements del sou base
LAIA F. MAROT
lA mASSANA

Periodic
El portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Joan Torra, a la roda de premsa d'ahir a la Massana. Foto: ÀLEX LARA

El portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Joan Torra, va anunciar que segons els càlculs dels sindicats, la congelació dels triennis pot suposar al Govern un estalvi de dos milions d'euros. De la mateixa manera, el fet de no pagar el GAdA, el complement de millora que reb el funcionariat i del qual «el ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va dir en la última reunió que quedava congelat», pot representar un estalvi de 450.000 euros anuals, tenint en compte que en els darrers dos anys ha suposat una despesa de 900.000 euros.

Per fer aquests càlculs, Torra va explicar que només comptabilitzaven els 2100 funcionaris de l'Administració central i dels cossos especials (ensenyament,banders, duana, penitenciaria, policia, bombers i justícia), i va especificar que dels 2.100, els triennis només afecten a 1.800, ja que la resta són treballadors eventuals. En aquest sentit, Torra va recordar que «desconeixem com s'aplicaran les retallades a tota la resta de personal de l'Administració» i, per tant, no poden confirmar les dades d'estalvi de Govern.

les negociacions/L'Helena de Troia de les negociacions són els complements. A quins s'aplicarà la retallada? Quins es congelaran i quins s'eliminaran? Quins són de «dret adquirit», com els denominen els funcionaris? El ministeri de Finances està estudiant el tema, ja que és una qüestió «molt complexa», com va comentar el portaveu.

La llei de funció pública de l'any 2000, en l'article 99, inclou diversos complements: el complement d'absorció (en aquell moment es contemplava que quan es posés en vigor la nova llei els funcionaris conservessin les retribucions fixes que tenien menys la d'antiguitat), el complement personal d'antiguitat, el complement de lloc, el màxim complement de millora, el complement especific (per als cossos especials menys ensenyament) i el complement de responsabilitat addicional. A part, establia els triennis.

Després de la Llei del 2000, doncs, ja existeixen diferències considerables entre els sous dels funcionaris d'un mateix grup i categoria. Segons Torra, la majoria dels funcionaris dels cos general pertanyen al grup C nivel 5, que , segons les taules amb les categories i sous proporcionades per la Plataforma, tindrien un sou base de 946 €. A aquest salari base s'hi sumaria el complement de lloc (334 €) i el de màxim complement de millora (640€). Per tant, els funcionaris d'aquesta categoria podrien arribar a cobrar 1907€. Segons Torra és precisament a les categories més baixes a qui afectarà més les mesures, ja que sense triennis ni GAdA, no podran assolir mai el sou que «se'ls hi havia promès per nòmina».

Així doncs, segons la Plataforma s'ha de lluitar per aquells complements que «són drets adquirits dels funcionaris». Segons Torra, fer determinats canvis seria «no complir amb les clàusules dels contractes de molts funcionaris», que van passar unes proves per accedir a l'Administració perquè se'ls hi oferien determinades condicions. Un cop feta la nova Llei de Funció pública, «potser els pròxims entraran amb noves condicions».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT