PUBLICITAT

Casadevall té tots els números

  • El síndic general aposta encara per un tàndem amb l'actual cònsol de Canillo de president i Antoni Riberaygua de vicepresident
  • Els partidaris de Casadevall diuen que Riberaygua no té el suport de 18 consellers
E. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Enric Casadevall posa per a una entrevista concedida a EL PERIÒDIC. Foto: ÀLEX LARA

«No és moment per a les intrigues de palau, de perdre temps en discussions reiteratives i estèrils, en discutir hores i hores de qui i no del què». Aquest és un fragment del discurs que el síndic general, Vicenç Mateu, va oferir amb motiu de la diada de Meritxell. A començament del mes de setembre, el debat sobre la successió a la presidència del Consell Superior de la Justícia planava ja sobre Demòcrates per Andorra, de manera que les paraules de Mateu es podrien llegir com una reflexió adreçada als companys de files, però potser també a ell mateix –sobre qui recau la responsabilitat del nomenament del president. El mandat de l'actual Consell no s'esgota fins al 27 d'aquest mes i sembla ser que el síndic vol apurar uns dies més abans de fer pública la seva decisió. En qualsevol cas, la balança s'inclina cada vegada més a favor de l'actual cònsol de Canillo, Enric Casadevall, segons assenyalen fonts properes al síndic. Igualment, Mateu hauria intentat aprofitar aquests dies que encara queden per mirar de convèncer Antoni Riberaygua perquè ocupi la vicepresidència del CSJ.

El tàndem Casadevall-Riberaygua, un de president i l'altre de vicepresident, era la solució òptima en l'opinió del síndic, ja que, segons les fonts consultades, Mateu és del parer que cadascun d'ells té un perfil que es complementa amb l'altre. Un representaria el treball constant, del dia a dia, i l'altre, les idees.

De fet, a començament del mes d'agost, s'hauria arribat a un acord perquè, efectivament, Casadevall ocupés la presidència del Consell Superior de la Justícia i Riberaygua, la vicepresidència d'aquest òrgan. Un acord que es va trencar en el moment en què alguns consellers del grup parlamentari demòcrata van fer saber que no compartien la solució promoguda per Mateu. Va ser llavors que, a Riberaygua, se li va donar a entendre que comptava amb un suport majoritari dins del grup –«el suport de 18 consellers»–, cosa que els partidaris de Casadevall asseguren que és aritmèticament impossible (de resultes de comptar-se ells mateixos, és clar).

Equilibris difícils

Enric Casadevall i Antoni Riberaygua no són les úniques persones que s'han postulat per al càrrec. Un altre nom que es va posar damunt la taula del síndic general és el de Jacint Riberaygua. Sembla ser que, en aquest cas, la proposta s'hauria fet tant pels mèrits de l'antic batlle –el seu nom també havia sonat per ocupar el càrrec de Raonador del Ciutadà– com per una qüestió d'equilibri territorial: a Ordino, hi ha la sensació que s'ha premiat més altres parròquies en el repartiment de càrrecs institucionals i de Govern.

El temps corre i, ben aviat, el síndic haurà de fer pública la seva decisió –tot i que és difícil que anunciï el nom del futur president del Consell abans de la visita al copríncep francès, Nicolas Sarkozy, prevista per a dilluns vinent.

Quan tota aquesta qüestió va saltar als mitjans de comunicació, Mateu va declarar que, tot i que és cert que és el síndic general a qui li correspon el nomenament del president del CSJ, la decisió no es podia prendre de manera aïllada, sinó que s'havia de pensar en termes d'equip.

Lògicament, el nomenament d'aquest càrrec ha generat expectatives a totes aquelles persones que s'hi han postulat. Pel que ha pogut saber aquest rotatiu, Mateu seria més aviat partidari que aquestes expectatives personals quedessin en un segon terme i es prioritzés, en canvi, aquella idea «d'equip de persones». Aquesta última setmana, el síndic hauria procurat –infructuosament– asseure's alhora amb Enric Casadevall i Antoni Riberaygua. D'aquí a uns dies, se sabrà si els últims intents del síndic han arribat, o no, a bon port.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT