PUBLICITAT

Assaig.9 salta al buit: sis funcions en dues setmanes

  • La companyia massanenca estrena el 13 d'octubre a les Fontetes el vodevil ?Oh!Tel'
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els actors de la companyia, en la presentació d'Oh!Tel, ahir a l'hotel Prisma d'Escaldes. Foto: ÀLEX LARA

Ha sigut –fins ara– un prejudici gravat a foc als prejudicis dels nostres teiatrerus: una companyia nacional no pot aspirar a estar-se més de dues, com a molt tres funcions en cartell. El país no dóna teatralment per a més. Doncs aquest tòpic contumaç és el que Assaig.9 s'ha proposat desmuntar amb el nou muntatge: la companyia massanenca estrenarà el 13 d'octubre a les Fontetes Oh!Tel, i el mantindrà en cartell fins al 22. En total, sis funcions en dues setmanes, un salt mortal sense precedents en aquest racó de món. Ni amb companyies aficionades, com és el cas, ni tampoc amb companyies professionals. Amb l'excepció dels Pastorets lauredians, que són precisament això: una excepció. Com diu Sergi González, el pilot de l'aventura, «no es tracta d'omplir –però, ep, si omplim millor– sinó de disfrutar dalt de l'escenari. Estàvem tips de veure com sis mesos d'assajos es ventilaven amb una o, amb sort, dues funcions». A veure què passa i qui té raó: els que sospiten que no hi ha públic per a una minitemporada –però que tampoc no s'han molestat mai a intentar-ho– o els que han tingut el coratge d'envestir contra un tòpic sempitern i fins ara indiscutit.

Només per això ja es mereix Assaig.9 tota la simpatia i tota la fortuna del món (escènic). A més, ahir es van marcar una presentació que, sense inventar res –un minigag per al passi de gràfics: a Barcelona és pura rutina– sí que va constituir tota una novetat en un país on les rodes de premsa, fins i tot les diguem-ne artístiques, acostumen a ser un petit suplici amb taula, micròfon i bust parlant. L'esforç és d'agrair. Pel que fa a l'obra, Oh!Tel adapta un text del dramaturg català Nicasi Camps. Un vodevil a l'estil no de Tres estrelles ni d'Hotel Fawlty, sinó de Cómeme el coco, negro, diu González, que –atenció– transforma Les Fontetes en un hotel amb tots els ets i uts –recepció amb botones, passadissos, haibtacions, bar– i els espectadors, en hostes. Una comèdia «picant» que aspira a «fer reflexionar el públic» i que inclou «pinzellades d'actualitat». ¿Quines? Això, senyors, ja es veurà el 13 d'octubre. La lleu excusa argumental és la coincidència a l'hotel de cinc parelles que hi han anat a passar la nit de bodes. «Evidentment, hi passaran una nit inoblidable, però per motius diferents dels que ens podríem esperar», adverteix el director.

Oh!Tel constitueix, en fi, el cinquè muntatge de la companyia, que va debutar ara fa un lustre amb Helmut i Especialitat en homes, i que ha tastat des d'aleshores el teatre de text (El mètode Grönholm), la comèdia (Diner molt negre) i el metateatre (El final d'un conte de fades). Les funcions, en dues tandes: el 13, 14 i 15, i el 20, 21 i 22 d'octubre. Les entrades, a l'Oficina Nacional de Turisme i a www.bibmentrades.com.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT