PUBLICITAT

L'assignació que perceben els grups parlamentaris es reduirà en un 10%

  • La mesura suposarà un estalvi de gairebé 100.000 euros en el pressupost
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La primera Junta de Presidents de la legislatura, el mes de maig passat. Foto: TONY LARA

Els grups parlamentaris han acordat reduir l'assignació pressupostària que reben del Consell General en un 10%. El salari base dels consellers generals no surt pas d'aquesta bossa, però sí el complement en cas de dedicació a ple temps a la tasca parlamentària, així com els diners destinats a informes, assessoraments i lloguers, entre altres. L'assignació global als grups parlamentaris recollida al pressupost del Consell General que s'ha aplicat aquest 2011 era de 980.443,44 euros –d'un pressupost total de 6,53 milions d'euros. Per tant, la reducció de cara al pressupost per al 2012 s'acostarà als 100.000 euros –98.044 euros. De l'assignació global, hi ha una part que és igual per a cadascun dels grups –pel sol fet de ser grup parlamentari– i una altra part que varia en funció del nombre de consellers de cadascun d'aquests grups.

El síndic general, Vicenç Mateu, en declaracions d'ahir a AD Ràdio, va explicar que els presidents dels dos grups parlamentaris, Ladislau Baró (Demòcrates per Andorra) i Jaume Bartumeu (Partit Socialdemòcrata), han acordat que la reducció de l'assignació per a l'any vinent sigui del 10%. De fet, és el mateix síndic qui, en Junta de Presidents, els havia instat no només a reduir-se l'assignació, sinó a consensuar prèviament aquesta proposta de reducció. En aquell moment, Mateu ja va aclarir que el percentatge concret no podia sortir de Sindicatura, sinó que eren els grups parlamentaris els que havien de valorar de quina part de l'assignació poden prescindir «sense que això els suposi problemes de funcionament i de desenvolupament de la seva feina».

El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va assegurar ahir que ha estat «fàcil» acordar aquest 10% i que l'assignació que els restarà permet «continuar treballant amb solvència». Pel seu cantó, Jaume Bartumeu va recordar que, en les legislatures anteriors, el grup socialdemòcrata «ja havia practicat l'estalvi i no havia exhaurit mai l'assignació». Bartumeu, que ja havia parlat del 10% quan Mateu els va demanar de rebaixar l'assignació, només lamenta «les formes»: que es fes públic en una emissora abans d'haver-ho pogut traslladar al grup i a la Junta de Presidents de manera oficial.

A més de la reducció de l'assignació als grups parlamentaris –i la rebaixa immediata del sou del síndic i la subsíndica en un 12%– Mateu va precisar que s'està mirant de contenir també la despesa corrent del Consell General. Així i tot, va dir, aquesta partida és difícil de reduir pel canvi de seu parlamentària.

EL TC ES TRASLLADA / El Tribunal Constitucional es traslladarà a l'antiga seu de la Sindicatura abans de final d'any. Igualment, el Tribunal de Comptes es reubicarà en una de les plantes buides de la nova seu del Consell. Sobre l'aprofitament d'aquests espais, Mateu va insistir que «la separació de poders no és una qüestió de parets, sinó de respecte per les lleis».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT