PUBLICITAT

La superfície per construir més baixa dels últims 30 anys

  • L'any 2010 es van autoritzar 56.610 m2 per a nous edificis, el 47,7% menys que al 2009; la capital és la que menys n'ofereix
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Que el sector de la construcció és el més afectat per la crisi, ja se sap. Però les xifres són i seran més negatives per aquest i per al darrer any, i no només perquè hi ha poca obra pública sinó també per l'indicador de la superfície autoritzada per a noves construccions que és un bon referent per saber com serà l'activitat del sector en els dos anys següents. Si ens fixem en la superfície autoritzada de l'any passat, 56.610 metres quadrats, gairebé la meitat (47'7%) menys que l'any anterior, i la més baixa de les tres últimes dècades, val a dir que les expectatives són molt negatives. Així ho remarca l'anuari socioeconòmic del 2011 del BPA.

Per parròquies, Escaldes i Encamp són les que més superfície autoritzen i Andorra la Vella se situa en la cua de metres quadrats per noves construccions.

La xifra sota mínims més baixa de la història dels darrers trenta anys és també conseqüència dels nombrosos excessos soferts entre el 2003 i el 2006 com a conseqüència de la moratòria urbanística i de l'especulació immobiliària.

La superfície autoritzada de l'any passat repercuteix en la d'aquest any però també en la del 2012. Molt lluny queda el rècord del 2004 que es van atorgar 605.751 metres quadrats. Als anys següents, al 2005 i 2006, es va veure una reducció molt forta de les autoritzacions, però el sector va poder absorbir la demanda de noves construccions. Va ser al 2007 quan s'experimenta de forma notòria l'aturada de l'activitat immobiliària. Va ser en aquest any quan el sector comença a perdre treballadors. 236 al 1007, 630 al 2008, 677 al 2009 i 754, l'any passat. En total en els darrers quatre anys s'ha restat un total de 2.297 treballadors, la qual cosa representa el 33,8% dels treballadors actius de la construcció. Pel que fa a les empreses, també s'han vist reduïdes en aquest període amb 25 empreses menys.

Els apartaments, que històricament han estat la construcció amb més superfície autoritzada, han vist reduïda aquesta en el 82% , per contra els xalets l'han incrementat en el 12% fins situar-se en una xifra molt similar a la dels apartaments. L'any passat és també rellevant perquè no hi ha cap autorització de construcció de nous hotels, el que demostra la saturació de l'oferta hotelera respecte a la demanda de pernoctacions.

PER PARRÒQUIES/Encamp i Escaldes han estat les que més autoritzacions de noves construccions han concedit, amb una xifra de 37.552 metres quadrats, el 66% de la superfície autoritzada total. A l'altre extrem es troben Ordino i Andorra la Vella, amb únicament e 2.363 i 2.244 metres quadrats autoritzats, respectivament, unes xifres que demostren una manca d'activitat del sector de la construcció en aquestes dues parròquies.

Pel que fa als tipus de construccions, Encamp registra l'índex més alt de superfície per apartaments, amb el 53% del total a Andorra (7.343 metres quadrats. En canvi la Massana ho fa en els xalets, representant la superfície autoritzada, més de 5.000 metres quadrats, el 36,6% del total d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT