PUBLICITAT

Andorra, quart en la llista de països de l'OCDE amb el deute més baix

  • El primer semestre de l'any mostra que encara hi ha recessió tot i que es frena la reducció dels assalariats
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Joan Pau Miquel, director de BPA, ahir, en la presentació de l'anuari. Foto: ÀLEX LARA

Malgrat que els indicadors econòmics tant de l'any passat com els del primer semestre d'aquest any encara mostren que l'economia andorrana es troba en fase de recessió, també cal remarcar que en el marc mundial hi ha d'altres xifres econòmiques positives que la situen entre els deu primers països del món. El Principat es troba a la quarta posició de la llista de països amb una ràtio d'endeutament respecte al PIB més baixa, i la novena si es té en compte la riquesa generada per habitant, o el PIB per càpita. Aquestes dades s'extrauen de l'Anuari Socioeconòmic del 2011 de BPA, que es va presentar ahir junt als indicadors socioeconòmics del primer semestre d'aquest any, que mostren que encara estem en recessió malgrat que alguns d'aquests enunciats mostren símptomes de millora.

Les dades del PIB provenen de l'estimació feta per Santadard&Poor's el 2009, obtinguda a partir de les xifres oficials de població, per la qual cosa, tal i com va explicar el director general de BPA, Joan Pau Miquel, si la xifra d'habitants és inferior, com s'ha vingut demostrant amb la revisió del cens, el PIB per càpita encara seria més elevat. Val a dir que el d'Andorra és el 15% superior al de França i el 20% més alt que el d'Espanya. En aquest rànquing només estarien per davant d'Andorra, Luxemburg, Noruega, Estats Units, Suïsssa, Països Baixos, Austràlia, Irlanda i Àustria.

Pel que fa al ràtio d'endeutament i tenint en compte els 1.000 milions de deute públic, xifrats l'any passat, incloent les finances del Govern i dels comuns, el deute representaria el 32% del PIB quan la mitjana dels països de l'OCDE és del 97,6%. Estònia, Luxemburg i Austràlia, serien els únics estats amb un deute més baix que l'andorrà.

En aquest sentit també val a remarcar que el dèficit públic d'Andorra es va veure reduït del 5% al 2,4% del PIB per la disminució pronunciada de les inversions.

DADES PRIMER SEMESTRE DEL 2011/Els símptomes de millora es poden observar en la variació d'assalariats del període juliol 2010-juny 2011, que deixa veure un canvi de tendència ja que es dóna una reducció del 1,7%, menor que la del 2010 que va ser del 2,9 % negatiu. És per aquest motiu que tal i com mostra la gràfica, la reducció del nombre d'assalariats està experimentat una frenada. Tot i això i en comparació al primer semestre de l'any passat s'han restat 1.331 persones, que és el 3,4% menys.

Altra mostra positiva, tot i que molt minsa, és la del nombre d'empreses al juny passat es xifraven en 5.911, 13 empreses més que al mateix mes de l'any passat.

En contra es troben, la majoria dels indicadors amb signes negatius. El més significatiu el de les transmissions immobiliàries que s'ha reduït en el 31% situant-se en la xifra més baixa dels darrers deu anys.

Els visitants també s'han vist reduïts en els primers sis mesos d'aquest any amb el 4,6% menys, i les importacions es mantenen amb una xifra similar, però cal tenir en compte que aquest fet respón a l'augment del preu dels carburants. Aquestes xifres han estat condicionades per un final de la temporada d'esquí negatiu, per la manca de neu i les temporades altes en una Setmana Santa tardana.

Altres sectors de l'economia interna com és la matriculació de vehicles també continuen afectats amb una davallada del 14,3%, situant-se al mateix nivell que les xifres del 2009.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT