PUBLICITAT

Preacord perquè la congelació dels triennis sigui per un cicle

  • El Govern farà diferents simulacions de retallades dels salaris més elevats
ÈLIA ORTS GARRi
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca en primer pla i representants sindicals en segon, a la reunió d'ahir. Foto: SFG

Partint de «l'absoluta disconformitat» del funcionariat amb les mesures anunciades pel cap de Govern, Toni Martí, les negociacions estan «en la bona línia», encara que «queda molt per fer», segons va manifestar el ministre de Funció Pública, Jordi Cinca. En aquest sentit, després de la reunió que van mantenir els representants sindicals de l'Administració i Cinca, s'ha arribat a punts d'acord, com que la congelació dels triennis afecti només a un cicle, és a dir, «liquidar un trienni en sis anys».

Després d'una reunió «llarga [va durar aproximadament quatre hores] i intensa», el ministre de Finances i Funció Pública va sortir satisfet de l'actitud dels representants dels funcionaris. Tot i que es parteix del rebuig a les retallades salarials, es van constatar punts d'entesa entre les dues parts i es continuarà negociant. Però ara la pilota «és al nostre terrat», va reconèixer Cinca.

El primer dels punts on hi ha preacord és en la congelació dels triennis per un cicle. Els funcionaris, tot i que la partida és de «defensar que no se'ns retalli», si l'impacte de la congelació és només d'un cicle, «ja hi estem d'acord», va manifestar Torra. Per la seva part, Cinca també va expressar l'acord del Govern en una congelació progressiva i anar liquidant els triennis a mesura que es vagin complint per després no sumar-ne el següent. Els representants del funcionariat el que voldrien és liquidar la part proporcional del ja complert i posar el comptador a zero a 1 de gener del 2012. Per Cinca, però, aquesta opció tindria un efecte no desitjat.

Un altre punt de la negociació fa referència al percentatge de rebaixa dels sous per sobre els 3.000 euros. Segons va exposar el ministre de Finances i Funció Pública, la voluntat és que la «corba» sigui exponencial i no lineal. És a dir, que la retallada del 5% afecti a una forquilla més ampla de salaris que no pas la del 10%. Dit d'altra manera, que sigui «clarament més significatiu l'esforç pels salaris més alts». En aquest punt, Cinca es va comprometre a treballar amb diferents simulacions i a presentar-les als sindicats en una propera reunió.

De la mateixa manera, Cinca també haurà de fer diverses simulacions segons què s'agafi com a salari base per aplicar les retallades, i quins complements es consideren variables. El Govern entén la preocupació dels funcionaris en aquest punt, i el ministre va assegurar estar «oberts» a modificar la proposta si el canvi ha de servir per «fer més equitativa» la retallada. El fet que els salaris d'alguns dels cossos tinguin una proporció major de complements variables podia fer que un funcionari cobrés sistemàticament més de 3.000 euros, però en canvi no es veiés afectat per la rebaixa en tenir una base inferior; i també que a un treballador se li retallés el sou cobrant menys que l'altre per tenir una base superior, però amb una proporció menor de variabilitat.

El titular de Funció Pública també ha tranquil·litzat el sector en relació a la qüestió del preavís per demanar la prejubilació. Cinca va assegurar que mentre no es tanqui l'acord per les retallades no es tancarà el termini per demanar-la. No es vol que les persones hagin d'adoptar una decisió «sense tenir tots els elements».

L'IMPACTE / De fet, el que vol la Plataforma sindical és «conèixer l'impacte» de les mesures. En aquest sentit, Torra va comentar que en la qüestió de la gestió i avaluació de l'acompliment (GAdA). Per aquest complement les arques de l'Estat hi han destinat un milió d'euros, i les dues parts estan d'acord en congelar-ho i que passi a ser un «element important» en la negociació de la nova llei de funció pública i carrera funcionarial.

Però més enllà de l'impacte de la congelació del GAdA, Cinca no va voler concretar. Va situar l'estalvi total «bastant per sobre dels quatre milions d'euros», ja que aquesta xifra correspondria a l'Administració, però també s'ha de tenir en compte l'estalvi que s'ha de generar en l'àmbit de les parapúbliques. Tampoc va voler especificar a quants funcionaris afectaria la retallada d'entre el 5% i el 10% del salari, adduint que primer cal analitzar què es compta com a base i què es considera com a complements variables.

Tots aquests càlculs, i les negociacions que es reprendran amb les simulacions damunt la taula no es poden eternitzar. El ministre de Finances i Funció Pública va reconèixer tenir «certa urgència», ja que el projecte de pressupost per a l'exercici vinent està «pendent d'això». El text d'aquesta llei s'haurà d'entrar a tràmit parlamentar com a molt tard el 30 d'octubre tal com marca la legislació, i tot i que sempre es pot presentar sense reflectir la reforma, Cinca voldria que el projecte ho recollís. D'aquesta manera, va exposar que «no té sentit allargar» les negociacions, tot i que està disposat a «anar al límit per arribar a un acord», però si les converses entren en un «bucle», s'aparcaran.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT