PUBLICITAT

El president d'Husa demana al ministre una taxa d'estada hotelera

  • Gaspart assegura que per recuperar visitants cal que els privats siguin els que gestionin el pressupost per turisme
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gaspart rep un present del Rotary Club, ahir en un dels seus hotels Foto: TONY LARA

Nova York, París o Roma la tenen. Les Balears la van aplicar sense sort i a Barcelona s'estudia. Ara la taxa d'estada (o taxe de séjour) vol arribar a Andorra. I ho fa en forma de proposta del president d'Husa Hotels i expresident del F.C. Barcelona, Joan Gaspart. El directiu hoteler, amb sis establiments al Principat, va reunir-se ahir amb el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, per demanar-li, entre d'altres proposicions, una taxa per cada nit que els turistes pernoctin al país.

Abans de la trobada amb el ministre, Gaspar va compartir un dinar amb el club d'empresaris Rotary Club, als qui va avançar el seu plantejament. Es tracta de fer pagar entre un i dos euros per turista. Aquesta recaptació, tenint en compte els vora quatre milions de pernoctacions anuals, es traduiria en uns ingressos pel sector hoteler d'entre 4 i 8 milions d'euros. I és amb aquests diners amb els que s'hauria d'anar a trucar la porta a l'Executiu. Trucar la porta per demanar encapçalar la gestió del turisme nacional.

«És inviable anar a Govern i demanar de manar mentre paguen ells, han de pagar les dues parts», va manifestar l'hoteler. Un cop pactada aquesta inversió del 50% per part, han de ser els empresaris els que manin «perquè som nosaltres els que sabem de què va el negoci», va plantejar Gaspar.

Aquest és el model que s'empra amb èxit, tal i com va demostrar amb xifres l'exdirectiu del Barça, a la Ciutat Comptal. A través de Turisme de Barcelona, consorci que el propi Gaspart dirigeix des de l'any 1993. En aquest cas, però, encara no ha pogut aconseguir consens suficient per afegir-hi la taxa d'estada. Ara vol intentar-ho a Andorra com a director d'Husa, una de les cadenes més importants al país.

Això sí, Gaspart va voler deixar clar que tota la recaptació d'aquesta taxa s'hauria de destinar «exclusivament» a la promoció del turisme. Un fet que no es va produir a les Balears, ja que el capital es va invertir en seguretat i neteja. Aquí està l'error, va plantejar l'hoteler.

L'impost per nit és la fórmula proposada pel directiu d'Husa per tornar a omplir de turistes el país. Una injecció econòmica per promocionar Andorra a l'exterior a partir del que paguin els propis visitants. Es tracta d'una opció, va assegurar, que no causaria perjudicis entre els turistes. «Ningú, per un o dos euros, deixarà de venir al país», va assegurar. I va posar l'exemple de grans capitals europees. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT