PUBLICITAT

Els empresaris pensen que els toros «turísticament funcionen»

  • Els aficionats catalans es mostren favorables a la iniciativa i asseguren que es desplaçarien fins a Andorra
A. L. / E. O.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns homes passegen a espatlles els protagonistes de la corrida de l'11 d'agost del 1969 a la plaça d'Escaldes. A la galeria, un torero a la plaça escaldenca el 1969 Foto: FONS PEIG / ARXIU NACIONAL D?ANDORRA

L'empresariat andorrà veu amb bons ulls la proposta de construir una plaça de braus a Santa Coloma. Això sí, sempre mirant-ho com a «atractiu turístic» i deixant de banda la qüestió «animalística». Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), el seu president Xavier Altimir va comentar ahir que el món taurí «té el seu públic i es belluguen», i la programació de corrides a Andorra seria un «atractiu, com podria ser el projecte del Pic del Carroi, el casino o l'heliport». Però evidentment, al país també hi ha detractors, que consideren que el projecte és «anacrònic» i expressen dubtes sobre «l'interès empresarial», com és el partit Verds d'Andorra.

El president d'Husa Hotels –grup que té sis establiments al país–, Joan Gaspart, va manifestar que «s'ha de reconèixer que [la festa dels toros] turísticament funciona». Des del seu punt de vista, «tot el que sigui posar en marxa iniciatives per portar més gent a Andorra és positiu», i el tenir una plaça de toros i una programació entra dins aquesta categoria. Ell també, com Altimir, va deixar al marge la qüestió animalística i «la protecció que jo crec que els animals han de tenir, una mort digna». Gaspart va assegurar que el projecte «no és negatiu», i va apuntar la proximitat de «francesos i espanyols, amants del toro» com a factor d'èxit. Malgrat tot, considera que la prohibició dels espectacles amb animals a Catalunya no perjudica el sector turístic veí.

Aquest punt és vist com una oportunitat. Es tracta «d'aprofitar les circumstàncies» catalanes per atreure «el públic objectiu, que hi és», segons Altimir. El president de la CEA va manifestar que el taurí és un «turisme molt particular» i que el projecte tindria beneficis més enllà del turisme. En aquest sentit, va apuntar que «tot això, a més, generaria feina en sectors perjudicats, com la construcció». Però de totes maneres, entén que el projecte és conflictiu i creu que se n'ha de parlar «més detingudament» i «mirar què pensa la població».

REACCIONS FAVORABLES A CATALUNYA / Els amants de les corrides i els braus es van mostrar favorables al projecte andorrà. Així, el portaveu de la Plataforma de Defensa y Promoción de la Fiesta, Luis Corrales, va apuntar que «una plaça andorrana seria atractiva» i «molt interessant», ja que seria una oportunitat més per als aficionats catalans de gaudir dels espectacles taurins. En benefici d'Andorra, Corrales va assegurar que nombrosos aficionats es desplaçarien al Principat i va afegir que «qualsevol alternativa que faci més proper contravenir la prohibició és benvinguda». De totes maneres, es va mostrar convençut que «hi ha la possibilitat de donar la volta a la prohibició» per les vies judicials obertes.

Des del Partit Popular, el diputat al Parlament de Catalunya Rafael Luna es va mostrar sorprès per la «sensibilitat» del grup d'empresaris andorrans que estudia tirar endavant la construcció d'una plaça de braus, i va expressar el seu recolzament a «tot el que sigui expandir i recolzar la cultura dels toros». Luna també va apuntar que «seria un punt d'atracció més», tot recordant que els aficionats catalans «no tenen més remei que desplaçar-se», bé al sud de França, bé a d'altres comunitats autònomes espanyoles. En aquest punt, el diputat popular va afegir que Andorra els quedaria «més a prop» i a més «en català».

EN CONTRA / Des del mateix Principat, la presidenta dels Verds d'Andorra, Antònia Escoda, va assegurar que el projecte tindria la seva oposició. Després de recordar que la llei de tinença i protecció d'animals, aprovada pel Consell General l'any 1998, prohibeix les corrides al país, va afirmar que la seva formació s'oposarà al canvi de la llei necessari per poder tirar endavant el projecte de la plaça de toros a Santa Coloma. Així, va manifestar que hi ha d'altres textos «a modificar més urgentment». Per mostrar el seu desacord, va qualificar el projecte «d'anacrònic» i «quimèric». Al seu entendre, l'evolució de la societat a fet que la dels toros sigui «una festa en desús» i «decadent». En consonància, va posar en dubte «l'interès empresarial» del projecte. Escoda opina que «tampoc hi ha hagut tanta oposició» a la prohibició catalana i va bromejar amb la idea de portar els aficionats taurins amb helicòpter a Andorra.

 

Més informació:Un grup d'empresaris projecta una plaça de toros a Santa Coloma



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT