PUBLICITAT

L'exdirector antidroga de Veneçuela torna a la Comella

  • Puerta està acusat de blanquejar un milió de dòlars del narcotràfic
J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Puerta, exdirector nacional antidroga de Veneçuela Foto: EL PERIÒDIC

Norman Danilo Puerta, exdirector nacional antidroga i mà dreta de Marc Chávez (sense parentiu amb Hugo), que va ser responsable del cos d'investigacions científiques, penals i criminals (CICPC) de Veneçuela entre el 2002 i el 2008, ha tornat a la presó. Ahir va ingressar a la Comella per ordre del Tribunal de Corts, que havia revocat l'ordre de la batlle instructora que havia decretat, el juny de l'any passat, la llibertat de l'expolicia, que va pagar una fiança.

La batlle responsable del cas no va imposar cap mesura cautelar que impedís a Puerta tornar al seu país. La fiscalia va recórrer contra l'alliberament i, posteriorment, el Tribunal de Corts va revocar la llibertat, però l'expolicia acusat de narcotràfic ja estava lluny de les fronteres andorranes.

Pel que sigui –ahir es desconeixia els motius– Puerta va decidir tornar al Principat i des d'ahir torna a estar ingressat al centre penitenciari de la Comella, per ordre del Tribunal de Corts.

UIF / El súbdit veneçolà, de 51 anys, tenia obert un compte bancari en una entitat financera andorrana amb més d'un milió de dòlars americans que presumptament provenien del narcotràfic. La investigació va ser iniciada per la Unitat d'Intel·ligència Financera (UIF) l'any 2007, però no va ser fins el juny de l'any passat que va ser detingut, ja que tot i tenir el compte bancari obert en un banc andorrà –que va ser bloquejat per ordre judicial–, la Policia no tenia constància que hagués vingut al Principat abans. En saber que l'investigat havia entrat a Andorra, va ser llavors quan els agents van desplegar tots els efectius per fer la detenció definitiva de Puerta.

Aquest compte financer va ser el que va despertar l'alerta del presumpte blanqueig de diners. L'acusat va canalitzar cap al seu compte del Principat, més d'un milió de dòlars instrumentant l'operació a través d'una societat off-shore que es va construir a Panamà. És a dir, una empresa que es crea en llocs on el nivell impositiu és molt baix, i són usades per ocultar el propietari o el beneficiari dels béns.

ATENCIÓ MEDIÀTICA / La detenció policial de Puerta va centrar l'atenció de rotatius i altres mitjans de comunicació del país veneçolà. Fins i tot el mateix ambaixador de Veneçuela a Andorra, Jesús Arnaldo Pérez, va aplaudir la detenció perquè suposava, va dir, era un pas més contra el narcotràfic. Tal com destacaven els mitjans sud-americans, Puerta va estar vuit anys i nou mesos en el Cos d'Investigacions Científiques Penals i Criminalístiques. La jubilació com a comissari general va ser l'1 de gener del 2009, però els més d'un milió de dòlars pels quals va ser detingut al Principat són de quan encara estava actiu en el càrrec de comissari al CICPC. Era un dels homes de confiança de l'exdirector del CICPC Marcos Chávez. L'excap policial també estava sent investigat per l'Agència Antidrogues dels Estats Units (DEA). L'agència nord-americana seguia la pista del comissari veneçolà des de l'any 2003 per un suposat cas de tràfic d'estupefaents. Aquesta presumpta autoria se sumaria a la presumpció de blanqueig de capital provinent del narcotràfic, motiu pel qual va ser detingut al Principat.

«El meu arrest no guardava relació amb el narcotràfic i per alguna cosa vaig ser deixat en llibertat». Aquestes són les declaracions que Puerta va fer a Panorama.

En les seves primeres declaracions un cop va tornar a Veneçuela, l'antic cap de la Divisió Nacional Antidrogues d'aquell país va assegurar que els diners provenien d'estalvis: «El 7 de juny vaig anar per primera vegada a Andorra per solucionar un problema amb uns diners (un milió de dòlars) que un grup de persones i jo vam dipositar en un banc d'aquell país, des del 2006 fins al 2008, producte dels nostres estalvis de tants anys de treball».

La policia va detenir també el gestor dels comptes andorrans que treballava en l'entitat bancària en la qual l'expolicia havia ingressat els diners blanquejats del narcotràfic. Segons es va informar en aquells moments, l'empleat de banca podia tenir relació amb la xarxa de rentat de diners i estaria informat de l'origen il·lícit dels diners.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT