PUBLICITAT

Saboya es dirigeix a l'ONU apel·lant a la lluita contra les desigualtats

  • El ministre assegura que cal acollir amb una actitud positiva la primavera àrab
EL PERIÒDIC
NOVA YORK

Periodic
Saboya durant el discurs pronunciat a l'ONU, dimecres a la matinada hora andorrana Foto: SFG

el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es va dirigir dilluns (la matinada de dimarts, hora andorrana) a la 66a Assemblea General de les Nacions Unides en un discurs on, entre altres qüestions, va apel·lar a la lluita contra les desigualtats per fer un món més segur. En aquest sentit, va afegir que cal estar atents per evitar que la crisi econòmica encara faci més evidents aquestes desigualtats entre els diversos països. El ministre també va posar de relleu la importància de lluitar contra el canvi climàtic, especialment pels països com Andorra, que basen la seva economia en el turisme de neu i de muntanya.

Saboya va posar èmfasi en la necessitat de superar la crisi de valors que viu la societat. En aquest sentit, va afegir que cal vetllar perquè a causa de la crisi econòmica, els estats no adoptin actituds més proteccionistes que desemboquin en un eixamplament de les desigualtats entre els països més rics i els més pobres. Unes desigualtats «que repercutirien negativament en la seguretat a nivell mundial», va plantejar.

El ministre va recordar, que més enllà dels problemes derivats de la crisi econòmica mundial, també cal tenir en compte altres problemes com les conseqüències del canvi climàtic, i sobretot, en relació a països com Andorra, que tenen en els recursos naturals una font d'ingressos bàsica. Per aquest motiu, Saboya va exposar que Andorra sempre donarà suport a qualsevol iniciativa que signifiqui una major conscienciació respecte al canvi climàtic, i va posar com a exemple l'entrada en vigor al Principat del Conveni Marc de les Nacions Unides per la Lluita contra el Canvi Climàtic, el passat 31 de maig.

El discurs de Saboya també va ressaltar el risc que s'incrementi la discriminació en un món cada cop més global i ha insistit en la necessitat de treballar per evitar-ho. Per aquest motiu Saboya va recalcar que s'ha d'acollir amb una actitud positiva l'anomenada primavera àrab perquè «un món més democràtic és també un món més dinàmic, però també més segur, perquè és més just».

Diàleg entre israel i palestina / Igualment, pel que fa al conflicte entre Israel i Palestina, Saboya va apostar per continuar en la via del diàleg i la mediació, destacant la legitimitat de les aspiracions de tots dos pobles.

En relació a Andorra, «també nosaltres tenim plantejat el repte de construir un model de creixement inclusiu, que no deixi al marge a ningú; un model que no es pot construir d'esquena a la comunitat internacional o aïllant-se del món», va opinar el ministre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT