PUBLICITAT

De la resignació a l'orgull

  • De les sensacions prèvies als fets consumats al congrés d'ahir a la nit
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pujal es dirigeix als assistents al congrés del PLA, ahir Foto: TONY LARA

Resignació. Aquest és el sentiment que es respirava entre els militants del Partit Liberal durant les hores prèvies al Congrés extraordinari. Prèvies a afrontar la decisió de dissoldre la formació. Nascut el 1992, i havent estat al govern al llarg d'uns 14 anys, pensaven que les «circumstàncies» havien portat per aquest camí.

«És el que toca», va manifestar un dels primers cònsols majors escollits sota les sigles del PLA, el massanenc Josep Maria Camp, que qualificava el procés de «natural», recordant que en les darreres eleccions generals la majoria de la militància ja va donar suport a la plataforma de Demòcrates per Andorra.

L'excap de Govern Marc Forné, en la mateixa línia, va manifestar que el paper que jugava el PLA actualment «és assumit per DA en bona part», i va subratllar que «el principal no és el partit, sinó tirar endavant el país». Similarment es va pronunciar Mònica Bonell, qui va ser escollida com a cònsol menor sota les sigles del PLA a Canillo la primera vegada que la formació va participar en unes eleccions comunals amb aquest nom. «El PLA ha tingut els seus anys», va apuntar Bonell, però ara ha de seguir «el seu curs», que passa per una major «obertura» i un posicionament «més de centre». «L'evolució ha portat a aquest partit més gran», que és DA. Per qui la va acompanyar en el mandat, Enric Casadevall, «el PLA ha fet la seva feina» i ara el projecte «passa per DA».

Diferentment, l'excap de Govern Albert Pintat va comentar que assistia al congrés per escoltar la proposta dels responsables del partit i a donar-los suport. Però de totes maneres, va deixar entendre que preferiria no haver de fer-ho. O com a mínim, encara no. «Si hagués hagut ja el constituent de DA sabríem la composició de centre-dreta», va manifestar Pintat, que es defineix com un «convençut del liberalisme» i que no sap on quedaran ara els valors que ha representat. I va afegir que el PLA «encara és present en alguns comuns». En resum, li «sabia greu» i «feia pena» que el partit que havia liderat s'hagués de dissoldre.

Però malgrat tot, tant Camp com Bonell com Pintat es van mostrar orgullosos del PLA. «No podem renunciar al passat ni tenir vergonya», va manifestar Camp. Un orgull diferent del que al final es va imposar al congrés. Van ser diversos els retrets que es van sentir a la sala dirigits a l'actual cap de Govern, Toni Martí, i al fet que des de DA no s'hagués tingut prou en compte el PLA. Malgrat que alguns demanessin canviar les coses des de dins el partit que acabarà de néixer dijous –DA celebrarà el seu congrés constituent–, els pocs militants van escollir continuar, malgrat que les previsions –que altra vegada poden ser tan errònies com les de dissolució– apunten a un abandonament en massa de gran part de la militància actual del PLA cap a DA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT