PUBLICITAT

Els funcionaris presenten el document per a la negociació

  • La Plataforma vol aconseguir una retallada màxima del 5% dels sous de 3.000 a 4.000 ?
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El portaveu de la Plataforma, Joan Torra, a Govern Foto: TONY LARA

Ahir a la tarda la Plataforma sindical dels funcionaris va presentar el document al Govern amb els punts per negociar les retallades. Concretament són set.

En primer lloc, la Plataforma planteja analitzar l'aplicació jurídica i legal de les retallades. El Govern va proposar una retallada salarial, però el que s'ha de negociar és, segons va explicar el portaveu de la Plataforma, Joan Torra, «en quins complements i com s'aplicaran les retallades, independenment de la que es faci sobre el sou base». Per poder dur a terme les negociacions, doncs, el primer que cal especificar és «si estem parlant de salaris fixes, bruts o nets». El que la Plataforma pretén analitzar són el complement de lloc, el de millora, el d'antiguitat i l'específic.

Per tal de poder negociar com quedaran els salaris, els sindicats demanen «definir la funció de l'aplicació de la reducció salarial» del 5% al 10% dels salaris superiors a 3.000 euros. «El Govern ja va dir que als sous de 7.000 euros s'aplicaria el 10%. Ara bé, dels 3.000 al 7.000 queda un marge molt ampli. El nostre objectius és que de 3.000 a 4.000 euros, no s'apliqui més del 5%, que es on es troben la majoria dels funcionaris».

Però per dur a terme aquestes negociacions, «primer s'ha de conèixer quina és la xifra que el Govern pretén assolir amb aquestes reduccions». Cal destacar que la reducció s'aplica a les 13 pagues i que la línia són els 3.000 euros, «si un funcionari cobra 3.050 euros no se li reduirà per sota dels 3.000; però com tampoc s'augmentarà l'IPC per sobre dels 2.000». En aquest punt, Torra va deixar clar que a qui més afectarà la retallada, al fi i al cap, és als salaris més baixos.

El GADA / Aquest complement de millora és el que «donava la possibilitat als funcionaris de fer una carrera laboral dins de l'administració pública», va explicar Torra. Quan una persona entra a l'Administració com a funcionari «té el sou base més el complement de lloc, en cas que el tinguis. El sou pot semblar just,però existia el compromís d'evolucionar laboralment i econòmicament». En un primer moment d'aplicació, el GAdA era acumulatiu, però «amb el Govern de Pintat ja es va treure aquesta condició», i el funcionari havia de passar una avaluació anual per tal de seguir cobrant el GAdA.

Si s'elimina el GAdA, Torra es va preguntar: «¿Com podrem millorar els funcionaris en el nostre lloc de treball?», i va al·legar que fins i tot les empreses privades normalment garanteixen la possibilitat d'ascendir, «i l'Administració pública no deixa de ser una empresa». Torra va admetre que el GAdA tenia un problema en la seva aplicació, ja que els funcionaris acabaven sent valorats amb criteris subjectius. «S'hauria de canviar l'aplicació», però el compliment dels objectius, l'assoliment de competències, la formació i l'experiència assolida «s'haurien de valorar d'alguna manera». És per aquest motiu que en el text, la Plataforma demana un «compromís de substitució per la nova llei de la Funció Pública».

Triennis , irpf i jubilació / La Plataforma ja va parlar la setmana passada de la intenció de negociar «la liquidació de la part proporcional dels triennis a data d'entrada en vigor de les retallades i posar els comptadors a zero congelant un sol període dels funcionaris, del gener vinent al desembre del 2014». La llei de Funció Pública de l'any 2000, encara vigent, estipulava que els triennis eren de 13.000 pessetes, «amb l'augment de l'IPC, ara està en 100 euros». Per tant, és un altre «retallada salarial. Els funcionaris deixen de guanyar».

Altres qüestions que també s'havien comentat era contemplar com afectaria el futur IRPF a aquestes reduccions, perquè els treballadors públics no es vegin doblement gravats, i el fet de tenir en compte els casos de jubilació o jubilació anticipada. Finalment, la Plataforma demana al Govern que tingui en compte el compromís adquirit amb els funcionaris que hi ha actualment pel que fa les jubilacions, i que «contempli en el pressupost un aprovisionament». Torra va dir que «aquests diners s'haurien d'haver guardat».

La garantia / Torra va voler remarcar que per dur a terme les negociacions, el Govern ha de donar a conèixer el seu objectiu concret, és a dir, quina quantitat de diners estalviarà amb les reduccions salarials. Per això, Torra va dir que «el Govern ha d'assolir el compromís i dir en que gastarà els diners». Els funcionaris no volen retallar a canvi de res; i hi ha despeses que «han de millorar»; el Govern ha «de garantir que els més necessitats pugin aconseguir subvencions, com per exemple les de l'estudi». Les mesures no agraden, això està clar. Però la Plataforma es mostra positiva de cara a la reunió de divendres amb el ministre Cinca: «Ens hem de mostrar optimistes per poder negociar i arribar a un acord».

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT