PUBLICITAT

Una punxada de prevenció

  • Comença la campanya contra la grip estacional amb l'adquisició de 6.000 vacunes
C. G.
LA MASSANA

Periodic
Una infermera posa una vacuna a una companya del Centre d'Atenció Primària de la Massana, ahir Foto: TONY LARA

Un dels senyals que arriba el fred i l'hivern el dóna cada any el tret de sortida de la campanya de vacunació contra la grip estacional. El Ministeri de Salut i Benestar ha adquirit 6.000 vacunes adreçades a la població més desprotegida o exposada a ser contagiada pel virus, tot i que obre la porta a que qualsevol ciutadà que no vol patir la malaltia opti per punxar-se.

Són només els grups vulnerables i els de més risc els que podran prevenir-se contra la grip de manera gratuïta. Entre aquests hi figuren els majors de 65 anys, persones que viuen en residències sociosanitàries, persones que presenten algun factor de risc com malalties cardiovasculars i/o respiratòries cròniques (inclou l'asma), Síndrome de Down, malalties metabòliques cròniques, disfunció renal o obesitat mòrbida, entre d'altres.

Paral·lelament, la vacuna també serà gratuïta per a les persones que poden transmetre la malaltia a individus d'alt risc, és a dir, personal sanitari o d'assistència domiciliària, treballadors de serveis comunitaris essencials, i interns i treballadors del centre penitenciari.

Ahir els primers en donar exemple va ser el grup mèdic. A la Massana els professionals del Centre d'Atenció Sanitària es vacunaven entre ells. La jornada va ser tranquil·la pel que fa a peticions ciutadanes.

El metge de capçalera Josep Anton Touceda va explicar ahir que ja han començat a repartir receptes mèdiques entre la població inclosa als grups de risc. Es tracta de receptes facilitades pel ministeri.

Touceda va explicar que la vacuna no fa immunes als qui se la posen. El percentatge de protecció és d'entre el 70 i el 80%, una xifra «elevada», segons el metge.

Pels que malgrat vacunar-se acanen contagiant-se, la vacuna permet reduir els efectes de la grup. Dura menys temps i és menys complicada, va informar Touceda. Un fet especialment important entre les persones majors de 65 anys contagiades, que poden patir afectacions més importants (fins i tot la mort) que la resta dels grups considerats de risc.

La vacuna no és infal·lible. Però és la menys infal·lible de totes. L'OMS fabrica les dosis «en funció de les tres soques que consideren que més poden afectar a la població», va explicar Touceda. Es basen en l'any passat i en les previsions. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT