PUBLICITAT

Els funcionaris demanen que la retallada del sou es contempli a l'IRPF

  • Els treballadors de l'Administració també volen que es defineixi la funció de l'aplicació de la reducció salarial als sous de més de 3.000 euros
26092011_cinca
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca.
La Plataforma de Funcionaris ha enviat, aquest dilluns, un document al ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, demanant algunes condicions per a l'aplicació de les retallades. Entre els punts més destacats, els funcionaris demanen que es liquidi la part proporcional dels triennis acumulada abans que entrin en vigor les retallades. Proposen aquesta mesura per "posar a zero els comptadors" i congelar els triennis "per un sol període", de gener del 2012 a desembre del 2014.

El document que els funcionaris han fet arribar al ministre perquè tingui en compte les seves demandes a l'hora d'aplicar les retallades, inclou també la petició que es quantifiquin els diner que s'aconseguiran, tant amb la reducció dels salaris com amb l'eliminació del GAdA i dels triennis. De fet, el portaveu de la Plataforma, Joan Torra, apunta que tenen molt desconeixement quant a les quantitats que això suposarà i a què afectarà. Volen saber si les retallades s'aplicaran també a cada un dels complements que cobren els funcionaris, i que es detalli com variarà el percentatge de reducció del 5 al 10%. Per ara saben que els salaris de 3.000 euros es rebaixaran un 5%, i que a partir dels 7.000 euros serà un 10%, però volen saber quina serà la proporció a aplicar en els salaris que estan en aquest interval.

Un dels motius pels que exigeixen aquest aclariment, segons Torra, és que els que es troben en una edat que els permet acollir-se a la jubilació anticipada, volen saber com els afectarà la rebaixa per decidir si opten per aquesta opció. El problema, explica, és que han de fer la demanda amb un preavís de tres mesos, i per tant si no els informen aviat, no estaran a temps de fer-ho. És per això que un altre punt del document contempla que es modifiquin "de manera excepcional" els terminis de preavís. A més, caldrà contemplar en el pressupost l'aprovisionament de les jubilacions dels funcionaris.

Pel que fa a la futura aplicació de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, els funcionaris reclamen que no es vegin doblement gravats. Torra explica que "nosaltres entenem la realitat del país i sabem que cal col·laborar", però que aquest impost afectarà a tots els treballadors, i per tant podria afectar als funcionaris que prèviament hagin vist rebaixar el seu sou. Per aquest motiu demanen que la rebaixa salarial que s'aplicarà al 2012 quedi reflectida a la nòmina perquè es tingui en compte a l'hora d'aplicar l'IRPF. Segons el portaveu sindical encara no s'ha estudiat la manera com fer-ho, però podria ser que la disminució del sou es contemples com un punt a desgravat a l'IRPF.

D'altra banda, el document apunta que s'ha d'analitzar l'aplicació jurídica i legal de les retallades, en cada un dels conceptes aplicats com la base retributiva, el complement de lloc, de millora, personal, d'antiguitat, específic i el salari mensual. En aquest punt, Torra indica que volen esperar a tenir la informació que els ha de facilitar el Govern per saber si les retallades contemplaran tots els complements, perquè no ho veurien just, ja que "podria suposar una discriminació". Fins i tot afegeix que "si no hi ha un acord i se'ns toquen drets legalment adquirits, no tenim cap problema a portar-ho a la justícia. Tot i que de moment no creiem que sigui necessari".

Pel que fa al GAdA, els funcionaris requereixen que s'adquireixi el compromís de substituir-lo per la nova Llei de la Funció Pública. Torra opina que és l'única manera d'evolucionar actualment dins de l'Administració, i que si s'elimina, s'ha de substituir per altres opcions.

Torra ha volgut remarcar el fet que les retallades anunciades pel Govern no afecten només als funcionaris amb salaris més alts, sinó a tots. De fet, apunta que en alguns casos afectarà més als que cobren menys "perquè si a algú que cobra 1.000 euros li treus un trienni de 100, ho notarà molt, però si li treus a qui en cobra 7.000, no li afecta tant". És per això que respecte als triennis reclamaran que només s'elimini el que va de gener del 2012 a desembre del 2014, però que després es recuperin.

Tots aquests punts els comentaran en la reunió programada per al divendres vinent amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. En aquest sentit, Torra apunta que "el sector públic ha deixat el llistó molt alt", referint-se al fet que el ministre vulgui negociar amb els sindicats i que ells apostin pel diàleg. En aquest sentit encoratja al sector privat a seguir aquest exemple si ha de prendre mesures similars.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT