PUBLICITAT

El Govern negocia amb els cinemes com subvencionar les còpies

  • L'Executiu es planteja si invertir en la promoció o cofinançar els títols
  • El ministeri vol aconseguir un model amb consens abans del setembre
N. SALVÀ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La projecció d'una pel.lícula en una sala de cinema. Foto: JULIO CARBÓ

El Govern i les sales del cinema del Principat negocien la millor manera de subvencionar el cinema en català. Segons va informar el director de Promoció Cultural, Joan Sans, l'Executiu està portant a terme reunions amb els dos empresaris per consensuar quina és la millor forma d'ajudar-los a rendibilitzar les còpies en català. Davant de l'horitzó que s'obre al Principat, amb l'aprovació de la llei del cinema impulsada per la Generalitat, l'Executiu planteja diverses formes d'ajuda. "Volem poder presentar un model consensuat amb les parts", va comentar el representant de Cultura abans d'afegir "no plantejarem l'assumpte nosaltres sols". Així, el Govern ha iniciat el contacte amb les parts.

LES OPCIONS D'una banda, hi ha la possibilitat de cofinançar el cost de les còpies addicionals que arribin al Principat. D'aquesta manera, l'Executiu pagaria totalment o parcial els 1.500 euros que costa cada títol que arriba al país. A l'altre costat de la balança hi ha la possibilitat de centrar els esforços en la publicitat. Així, una de les altres idees en què s'està treballant seria que el Ministeri de Cultura ajudés a promocionar les estrenes. Sigui com sigui, el ministeri preveu tenir un acord ferm el setembre. El camí, però, ja s'ha començat a enfilar. "L'aprovació de la llei catalana estem segurs que ens acabarà afavorint", va comentar Sans abans d'afegir: "De tota manera, hem de reconèixer que els exhibidors del país han fet un esforç". La realitat és que, en l'últim any, s'ha fet efectiva una obertura del mercat de l'exhibició al país. L'increment de l'oferta de sales de cinema i l'esforç dels dos empresaris del Principat ha fet incrementar notablement el nombre de còpies estrenades en català. Aquest increment en el nombre de títols en l'idioma oficial no sols s'ha registrat en les pel.lícules infantils, sinó que també s'han projectat llargmetratges dirigits al públic adolescent. "És important i satisfactori que l'oferta del país no sols se centri en els infants, ja que s'ha de mantenir els espectadors oferint-los una continuïtat", va remarcar Sans.

EL CONFLICTE
Pel que fa a la problemàtica amb les distribuïdores evidenciada a Catalunya, el responsable de l'Executiu andorrà va afirmar que el Principat simplement té l'objectiu d'ampliar l'oferta fílmica de l'idioma oficial i va evitar entrar en polèmica sentenciant: "Estem segurs que la norma acabarà afavorint-nos. Gràcies a l'acord del 2008 i al fet que els nostres empresaris formen part del circuit de cinema en català, és molt més fàcil accedir a títols doblats".

La norma impulsada per la Conselleria de Cultura de la Generalitat també obra una porta en un altre dels aspectes destacats de regulació, tot i que menys controvertit. La llei catalana estableix una xarxa concertada de pantalles, tant públiques com privades, on s'oferiran els títols produïts a Catalunya, als estats de la Unió Europea i als països extracomunitaris. Sigui com sigui, la pel.lícula encara no ha arribat al final. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT