PUBLICITAT

Comprar i llogar, un 30% més barat que abans de la crisi

  • Els promotors parlen de «lleugera millora» al 2011 i destaquen el «gran dinamisme» existent al mercat de lloguer
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'urbanització Bellmont de l'Aldosa, una de les poques promocions que s'està omplint, ahir Foto: TONY LARA

Les xifres són clares. Comprar un pis o accedir a un habitatge de lloguer és molt més econòmic actualment que al 2008, any d'inici de la crisi econòmica global. La davallada de preus encetada a partir de llavors no ha cessat. Actualment la diferència, tant pel que fa a les operacions de compravenda com en les operacions de lloguer, és del 30% respecte a èpoques de bonança. Així ho va informar Jordi Galobardas, president de l'Associació de Promotors i Gestors Immobiliaris (APIA).

Malgrat que els dos mercats s'igualen en rebaixa de preus, passen actualment per situacions diferenciades. El de compra segueix pràcticament aturat. Hi ha molt poques noves construccions i les ja finalitzades no es venen. Segons les dades més recents facilitades per l'Associació de Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA), hi ha 10.000 pisos buits al país. Els preus, per tant, baixen. Malgrat tot, les bones ofertes no convencen als compradors potencials.

El sector està tocat i «els projectes que s'inicien són mínims, pràcticament un desert», reconeix Galobardas. Actualment els promotors treballen en projectes ja iniciats, que s'allarguen sovint més del compte degut a les complicacions econòmiques. Tot va «a un ritme més lent», reconeix el president de l'APIA.

Això sí, aquest any la situació no està anant a pitjor: «Tot i que s'ha de ser molt cauts, està millorant una mica la demanda» de promocions, va assegurar Galobardas. Amb tot, però, l'activitat es mou sobretot en el cas de pisos petits i productes a preus baixos. I de context de crisi, «encara en tenim per estona», va reconèixer el promotor.

Aquesta petita recuperació apuntada pels promotors immobiliaris s'allunya, però, de les manifestacions dels constructors (l'ACODA), que asseguren que el sector continua en caiguda lliure. Un fet que constaten amb els 400 treballadors menys que hi ha a la construcció des de principi d'any.

I pel que fa a l'AGIA, les dades més recents d'operacions de compra publicades parlen d'una davallada del 15% durant el primer trimestre de l'any, respecte al mateix període del 2010.

El lloguer, en moviment / En el cas del lloguer, en canvi, la rebaixa dels preus del 30% sí que ha tingut conseqüències positives. Galobardas va explicar que aquest any «hi ha un gran dinamisme». La causa, «la gent que marxa del país» i que deixa pisos buits, però també «els lloguers a preus reduïts» que actualment es poden trobar al mercat. Segons Galobardas, la societat cada vegada més té la convicció que viure en règim de lloguer és més rendible que fer-ho en un de propietat.

Relacionat amb el lloguer, l'AGIA ha alertat darrerament que degut a la sobreoferta d'immobles els preus actuals es troben per sota el llindar de la rendibilitat, una situació que preocupa especialment al sector i que s'està traslladant també en el cas de les operacions de compra.

La problemàtica amb els bancs / D'altra banda, els promotors es mostren especialment preocupats amb la gestió dels bancs i la seva postura a l'hora d'oferir finançament per la compravenda. L'APIA critica les dificultats que posen les entitats bancàries a l'hora d'obrir l'aixeta del crèdit a persones que volen comprar immobles. A més, Galobardas va lamentar que en mols casos els clients «van a demanar un crèdit i les entitats bancàries els acaben oferint productes propis», i que no responen a aquesta primera petició.

Paral·lelament aaquesta crítica, l'APIA demana al Govern reformes estructurals per reincentivar les promocions immobiliàries.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT