PUBLICITAT

El 20% dels alumnes de l'Institut de la Seu d'Urgell són andorrans

  • Augmenta el nombre de matriculacions d'estudiants del Principat a Batxillerat i Formació Professional
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

ja són 90 els alumnes andorrans inscrits a l'Institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell en els estudis post obligatoris. Representen el 19'15% del total de 470 estudiants i d'aquests, 64 són de Formació Professional i 26 de Batxillerat. Segons va explicar el director de l'institut urgellenc, Xavier Falcó, aquest nou curs 2011-2012 han notat «un important augment de les matriculacions d'alumnes andorrans en els estudis post obligatoris».

La ministra d'Educació, Roser Suñé,va informar el dia del inici del curs escolar que a Andorra s'han inscrit més de 150 alumnes als cursos de formació professional. A la Seu d'Urgell consten 26 noves inscripcions als cicles de grau mitjà, 10 més que el passat any. Per saber el resultat total de noves inscripcions a cicles formatius, però, manca sumar-hi les inscripcions directes a grau superior, de les quals Falcó encara no tenia xifres exactes.

Un dels motius que podria explicar l'increment de matriculacions a la Seu d'Urgell és la lentitud en els tràmits del procés de regulació de la formació professional al Principat i les possibilitats que ofereixen de continuïtat en els estudis universitaris.

La formació professional / Pel que fa a cicles formatius, el sistema educatiu andorrà ofereix actualment cinc modalitats de Diplomes d'Ensenyament Professional (DEP), que tenen una durada de dos anys i que, ens molts casos, estan reconeguts als països veïns. Aquests són: Sanitari Social, Microinformàtica i xarxes, Estètica, Cosmètica i Perfumeria, Secretariat multilingüe i Activitats esportives i de lleure. En tots els DEP, menys en el d'Activitats de lleure, hi ha una continuïtat amb el Batxillerat Professional (BP), d'un any de durada. Un cop finalitzat aquests dos estudis, l'alumne pot escollir accedir a la Universitat d'Andorra, sempre i quan existeixin els estudis que permetin aquesta continuïtat. A l'UdA, a banda dels estudis universitaris, s'ofereixen dues modalitats d'ensenyament professional superior amb la titulació de Diploma Professional Avançat (DPA): l'especialitat d'Administració i Finances i la d'Informàtica i de Gestió. Un cop cursant l'ensenyament superior, si l'alumne decideix accedir als estudis universitaris, l'UdA li convalida aproximadament una tercera part dels crèdits.

Els estudis universitaris / Els alumnes que procedeixen del Batxillerat Professional també poden accedir als estudis universitaris: Bàtxelor en administració d'empreses, en ciències de l'educació, en infermeria, en informàtica i a l'especialitat en infermeria obstetricoginecològica i llevador/a. Actualment, poden fer-ho sense cap prova d'accés, però a partir del 2013 els alumnes de BP que vulguin accedir directament a estudis universitaris hauran de fer una prova. El curs passat, a Espanya, es va implantar que els alumnes de FP haguessin de passar uns exàmens de la selectivitat per accedir a la Universitat. Les desigualtats que provoca no tenir una prova específica per a Formació Professional, equivalent i equiparable a la Selectivitat, encara són motiu de debat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT