PUBLICITAT

Les reivindicacions dels advocats, complertes «aquesta legislatura»

  • El Col·legi rep el compromís de Vila d'implantar l'any vinent l'uixer i solucionar el «desgavell» a la Batllia, exposa el degà
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rascagneres conversa amb Vila, ahir Foto: TONY LARA

Les llargues i repetides reivindicacions del col·lectiu d'advocats seran satisfetes aquesta legislatura. Així ho va assegurar ahir el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila. La primera i més important, segons el parer de les dues parts, és la de l'executor privat de sentències (la figura francesa de l'uixer). Serà una realitat l'any vinent i ha de permetre solucionar l'actual «desgavell» que hi ha a la Batllia causat per la saturació de casos, va manifestar el degà del Col·legi d'Advocats, Jean Michel Rascagneres.

L'uixer ha de portar a una reducció del col·lapse a la Justícia, definit com un «disbarat» pel degà del Col·legi. Aquesta figura té l'aval de les dues formacions polítiques del Consell General, va assegurar Vila, i també del Consell Superior de la Justícia.

Pel que fa a les altres dues reivindicacions, estan sobre la taula i tindran aplicació abans d'acabar el mandat de Toni Martí. Es tracta de la regulació de la carrera judicial i de l'elaboració d'un codi de procediment civil. En el primer cas, es concretarà properament i ha de permetre oficialitzar la formació dels advocats, a més de garantir «la independència de la justícia», va manifestar Rascagneres. En canvi, el codi de procediment civil tindrà una aplicació més tardana, va informar Vila.

Tres demandes i un col·lectiu que a més, veuran passar a certa distància les retallades. El ministre d'Interior va assegurar que després d'Educació i Sanitat, «Justícia serà la menys tocada» per la contenció pressupostària. Això sí, la inversió seguirà sense permetre donar una empenta a la futura edificació de la Seu de la Justícia al Prat del Rull, de moment en stand by.

Assistència lletrada en un 50% / Les declaracions del Govern i advocats es van realitzar ahir a la tarda en el marc de la tradicional cerimònia de la Toga en honor al patró del col·lectiu, Sant Raimon de Penyafort. Una cerimònia que s'havia de celebrar el 17 de juny però que va ser cancel·lada a causa de l'accident d'helicòpter a Juclà. Durant el discurs inaugural Rascagneres va fer balanç dels deu primers mesos de l'assistència lletrada des del moment de la detenció. El degà va reconèixer que aquesta mesura ha estat «motiu de discussions» entre policies i advocats, degut a la manca de costum de les dues parts.

Això sí, Rascagneres va assegurar que el balanç global d'aquesta assistència lletrada és bo, tal i com ho demostren les xifres: «El 50% dels detinguts demanen advocat» des del primer moment.

D'altra banda, tant Vila com el degà del Col·legi van celebrar l'elecció del primer Fiscal General andorrà, Alfons Alberca. Tots dos van compartir que l'andorranització del sector és el camí a seguir, sempre que vagi acompanyada, això sí, de qualitat i formació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT