PUBLICITAT

Superar la mort d'un familiar en un accident de trànsit

  • El fill de M. Dolores Ferrún va morir fa 10 anys dins d'un cotxe, ara la mare vol crear una associació de víctimes per ajudar altres famílies
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A dalt, Maria Dolores amb el seu fill Juanma, a la galeria, ahir en l'entrevista. Foto: TONY LARA

Avui Juanma Morales faria 30 anys. El 14 d'octubre del 2001 va morir en un accident de trànsit a Sant Julià. La seva mare, Maria Dolores Ferrún, recorda aquella nit com la pitjor de la seva vida. «Jo estava dormint tranquil·lament perquè em pensava que ell no havia sortit». Però no va ser així; a mitjanit, Juanma anava en un cotxe amb tres nois més i quan passaven pel Bon Racó, els va envestir un BMW esportiu a 180 km/ hora.

Dos nois més que anaven al cotxe amb Juanma van morir en l'accident. El conductor de l'esportiu tenia 22 anys, anava acompanyat d'un de 17, i havia estat un company de classe del nois; va donar positiu en el control d'alcoholèmia i de consum d'estupefaents. El culpable va estar menys d'un any a la presó, les mares de les víctimes van manifestar-se per la injustícia, però no van aconseguir augmentar-li la pena, «el seu advocat era més bo que el nostre; ell és d'una família rica d'Andorra, per això va tenir una condemna tan curta».

Deu anys després, «oblidar no s'oblida», però Maria Dolores ha aconseguit tirar endavant gràcies als seus dos altres fills i a la seva força de voluntat. «Sempre està present en la nostra memòria, jo crec que ell em veu des d'algun lloc i em dóna força». Ara Maria Dolores té un nou projecte: crear una associació de víctimes d'accidents de circulació a Andorra.

L'associació la formaria juntament amb les mares dels altres dos nois que van morir en l'accident. L'objectiu és poder dur a terme campanyes de conscienciació com les que es fan a Espanya (Ponle freno) i donar recolzament a les famílies que han passat per una situació similar, i també a les mateixes víctimes d'accidents que han quedat amb problemes físics i psicològics. I sobretot «conscienciar el jovent del perill de la carretera».

El dia 15 d'octubre celebraran la missa dels tres nois que van morir fa deu anys al Bon Racó. A Maria Dolores li agradaria que joves estudiants de teatre representessin una obra reproduint un accident de trànsit, ja que creu que a través del teatre ells mateixos poden prendre consciència i a la vegada fer-la agafar a tot el públic que hi assisteixi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT