PUBLICITAT

Naudi: «¡Benvinguts al nostre programa!»

  • El PS lamenta que consellers que ara són de DA bloquegessin el debat sobre l'IRPF fa dos anys
EVA ARASA
aNDORRA LA VELLA

Periodic
La primera secretària del PS, Judith Salazar, i el president del partit, Víctor Naudi, a la roda de premsa d'ahir. Foto: TONY LARA

«Portem l'IRPF al nostre programa des del 2005». Amb aquestes paraules, el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Víctor Naudi, va voler deixar clar ahir que la proposta d'introduir un impost sobre la renda de les persones físiques, anunciada dilluns pel cap de Govern, és compartida, si bé va lamentar que, en l'anterior legislatura, el grup parlamentari reformista –amb alguns consellers generals que avui formen part del grup demòcrata– bloquegés la possibilitat de parlar d'aquesta figura impositiva en el marc de la reforma fiscal. «Tenim la mà estesa, estem per treballar conjuntament aquestes reformes fiscals, però fa un any vam patir un bloqueig, no només pressupostari, sinó també amb altres qüestions com ara la Llei de l'IVA», va apuntar Naudi. Així doncs, la sensació que els queda als socialdemòcrates després del discurs televisat és que, si el seu Govern no hagués patit aquest «bloqueig» per part de Coalició Reformista, en aquests moments ja s'estarien aplicant algunes de les mesures que l'Executiu actual considera «urgents», segons es desprèn de la compareixença d'Antoni Martí.

El dirigent socialdemòcrata va reconèixer que la crisi internacional s'ha agreujat aquest últim any, però va assenyalar que la crisi estructural ja era prou evident quan governava el seu partit. Tant ell com la primera secretària de la formació, Judith Salazar, van estar d'acord que «s'han perdut dos anys». Naudi encara va afegir, adreçant-se retòricament al Govern de Demòcrates per Andorra: «¡Benvinguts al nostre programa! Ara caldrà veure el canvi de posicionament dels consellers que, la passada legislatura, estaven en contra de l'IRPF».

Sobre la Llei de l'IVA, Naudi va insistir en un vell argument: «Se'ns va condicionar l'entrada en vigor de l'impost de societats a tenir l'IVA; els mateixos que ara ho desvinculen. Aquest és un temps perdut».

«DESTRALERS» AMB ELS FUNCIONARIS / On són més crítics els socialdemòcrates és amb les maneres amb què Martí ha plantejat la retallada als sous dels funcionaris. «Discrepem amb la forma, a cops de destral», va assegurar Naudi.

Des del PS estan d'acord que cal una reforma amb profunditat de la funció pública –motiu pel qual aquest és un dels temes que es van incloure a la llista de futurs pactes d'Estat en el debat d'investidura d'Antoni Martí. És per aquesta raó que els socialdemòcrates no comparteixen el fet que es vulguin aplicar retallades salarials als funcionaris sense emprendre, al mateix temps, el conjunt de la reforma. Un procés que, en la seva opinió, s'hauria de fer tenint en compte les 33 propostes que van sortir de la Taula de la Funció Pública que havia promogut el seu Govern.

Pel que fa als sous, els socialdemòcrates creuen que efectivament n'hi ha alguns de desorbitats, que segons ells provenen dels governs liberals anteriors. «Però haurien de ser els primers de predicar amb l'exemple i, de moment, van contractant assessors», va dir Naudi.

Amb la resta de línies esbossades, els de l'oposició hi estan d'acord. És a dir, estan d'acord que són temes prioritaris –com ara la reforma de la CASS per garantir la sostenibilitat del sistema–, però es queixen de la falta de concreció per part de Martí. «Fins que no sapiguem com ho volen fer, el desplegament d'aquestes mesures, és difícil saber si hi estem d'acord o no», va manifestar la primera secretària.

A més, el PS considera que, a banda de les mesures de contenció, al Govern li ha faltat explicar mesures de reactivació econòmica. «No és seriós demanar a la banca que, per favor, concedeixin crèdits; el Govern, per exemple, podria actuar d'avalador», va concloure Naudi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT