PUBLICITAT

El Govern i els sindicats acorden negociar les retallades en els sous dels funcionaris

  • Cinca afirma que el Govern no està en disposició de negociar el marc de les mesures
  • Torra reitera el rebuig i la disposició a pactar la forma d'aplicació
220911_sindicats
Els representants sindicals a la planta baixa de l'edifici administratiu de Govern aquest dijus al matí abans d'entrar a la reunió amb el ministre de Finances i Funció Pública. Foto: ANA / A. R.
La reunió del Govern amb la Plataforma de Sindicats de l'Administració General ha acabat amb un principi d'acord a partir del qual els funcionaris presentaran al Ministeri de Finances i Funció Pública un document amb propostes per a l'aplicació de les retallades salarials. Els sindicats, tot i mostrar-se contraris a la mesura, s'avenen a negociar-ne el detall i lamenten la imatge i la criminalització que s'ha fet del col·lectiu. Per part del Govern, el ministre Jordi Cinca, que ha deixat clar que el marc genèric és inamobible, s'ha mostrat receptiu a escoltar els suggeriments del sindicats pel que fa a l'aplicació de les mesures. Ambdues parts s'han emplaçat a una nova reunió divendres de la setmana que ve per entrar al detall.
Després de més de tres hores de reunió a la planta baixa de l'edifici administratiu de Govern entre els representants de la Plataforma de Sindicats i el Ministeri de Finances i Funció Pública, ambdues parts han arribat a l'acord de negociar l'aplicació de les retallades de salaris en els treballadors públics. El ministre Jordi Cinca ha reiterat que "el Govern no està en disposició de negociar el marc de les mesures, perquè creiem que són les que cal fer. Ara bé -ha afegit- ara cal anar al detall i veure quina és la casuística, i aquí sí que estem oberts a escoltar els seus suggeriments a partir del coneixement que ells tenen de les inquietuds dels seus afiliats".

Una postura que ha trobat la reciprocitat dels sindicats de funcionaris. El seu portaveu, Joan Torra, ha explicat a la sortida de la reunió que "no estem d'acord amb aquesta reducció ni de la manera que s'ha fet", però ha afegit que "ens hem avingut a negociar com s'aplica". Alguns dels aspectes que ha destacat que caldria analitzar són la corba d'aplicació de la reducció salarial del 5% al 10%, així com determinats casos en el cobrament de triennis. També es vol prospectar per part dels sindicats si les reduccions de sou poden ser contemplades com a retencions perquè a la vista d'un futur IRPF els treballadors públics no es veiessin doblement gravats.

El calendari de treball marcat passa perquè els sindicats presentin abans de dimarts vinent un document amb totes les seves propostes i tot "el que nosaltres creiem que ha d'haver-hi en aquest marge de negociació que se'ns ha ofert". Unes propostes que seran analitzades en una nova reunió entre ambdues parts divendres vinent.

Torra ha lamentat la imatge que s'ha donat en aquests darrers dies del treballador públic i s'han marcat un esforç de comunicació, el Govern i els sindicats, per explicar millor l'abast de les retallades en els sous públics. "No acceptarem que se'ns digui des de certs sectors que aquestes mesures són descafeïnades: són mesures que afecten i molt als funcionaris", ha dit.

Cinca ha reconegut que s'havia traslladat a l'opinió pública de forma insuficient l'abast de les mesures i l'esforç que aquestes signifiquen per al treballador públic. El portaveu dels sindicats ha declarat, a més, en un to clarament conciliador, que "nosaltres els funcionaris som els primers que entenem la situació que està passant el país, socialment i econòmicament, i estem en la mateixa línia del Govern que s'han de posar mesures".

Una de les coses que de moment queda aparcada mentre hi hagi la taula de negociació és convocar una assemblea general de tots els treballadors públics.  Torra ha explicat que no tindria sentit mentre estigui oberta la via de la negociació.

Al marge de tot plegat, Jordi Cinca ha demanat als representants sindicals que amb independència d'aquestes negociacions en l'aplicació de la rebaixa de sous "ens agradaria que no alterés en res la negociació de la nova llei de la funció pública, són dues qüestions que van en paral·lel". De fet aquest dijous ja no s'han tractat els 33 punts de les conclusions de la Taula de treball de la Funció Pública i que en un principi era el motiu de la reunió.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT