PUBLICITAT

La Massana sancionarà el 'botellón', els sorolls i aquells que no reciclin

  • Els Agents de Circulació seran els encarregats de posar multes, que podran ascendir fins als 1.000 euros
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Joves fan botellón a una plaça pública Foto: SERGIO LAINZ

El Comú de la Massana va aprovar ahir una Ordinació per cobrir «un buit legal» sobre la protecció i ús de l'espai públic, va manifestar el cònsol de la parròquia, Josep Maria Camp. En un document de 30 folis elaborat amb el consens de tots els membres de la Corporació, constarà com a infracció diferents actuacions que realitzin la ciutadania i els privats, com la pràctica del botellón, la mala praxis a l'hora de reciclar, els sorolls que afectin als veïns (especialment a la sortida de locals nocturns), o fer obres no autoritzades. El Cos de Circulació serà l'encarregat de controlar aquestes actuacions i aplicar les sancions als qui no compleixin la nova normativa.

Les multes es classificaran en lleus, greus i molt greus. Les primeres comportaran una sanció econòmica de fins a 100 euros, les segones de fins a 500 euros i les tercers de fins a 1.000 euros. En aquest darrer grup hi figuren activitats com realitzar obres sense permís, no retirar els contenidors de runes o abandonar residus que no poden reciclar-se, entre d'altres. Pel que fa al «botellón» o a les persones que facin aldarulls durant la nit, rebran una sanció considerada greu.

Camp va exposar que aquesta Ordinació permetrà utilitzar «de forma responsable i racional la via pública». Especialment important és el pas endavant en el tema del consum d'alcohol a la via pública, un fet que preocupava a la Corporació. Arinsal és una de les localitats més conflictives. A més, el cònsol va assegurar que aquesta pràctica la realitzen majoritàriament ciutadans del país. «Fins ara els que feien botellón es reien a la nostra cara», va manifestar la consellera socialdemòcrata Anna Blázquez.

Dins de la nova legislació també s'ha regulat el trànsit rodat en zones de muntanya, un aspecte llargament debatut i que la parròquia ja havia fet públic que volia controlar. A més, també s'ha constatat la circulació del bestiar, tant a la via pública com a les zones muntanyoses.

Pel que fa al reciclatge, el Comú podrà sancionar aquelles persones que llencin la brossa fora dels horaris establerts, als que no separin o als que no facin arribar els productes que només poden ser tractats a la deixalleria comunal.

Suport de la minoria / L'Ordinació consta de 30 pàgines i «s'ha intentat preveure totes les possibilitats» de males conductes, va manifestar la consellera de l'oposició, Míriam Avellana. La minoria va donar el seu suport en l'aprovació d'aquesta ordenança, ja que ha estat elaborat «en consens», van assegurar.

Malgrat tot, sí que van exigir al Comú que abans que iniciar una campanya de sancions, es procedeixi a realitzar una campanya informativa per fer arribar les normes a totes els ciutadans massanencs. Camp va respondre que el primer pas serà explicar l'Ordinació al proper Butlletí Informatiu Comunal. Paral·lelament, es realitzaran campanyes més concretes.

50.000 euros en multes / D'altra banda, el Comú massanenc va publicar ahir al BOPA el llistat de les persones amb sancions d'estacionament i circulació que no han pogut ser localitzades. L'import de les sancions oscil·la entre els 20 i els 650 euros, i en total, ascendeixen a 50.631 euros.

La Corporació va informar que l'import s'ha de fer efectiu a les dependències del Comú en un termini de tretze dies hàbils. Transcorregut aquest termini, els expedients seran tramesos per a la seva resolució per via d'execució forçosa a través de la Batllia, aplicant un recàrrec del 20%. La resolució pot ser recorreguda, davant el Govern, en el termini de 13 dies hàbils.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT