PUBLICITAT

El TC denega l'empara a Mesa que reclamava l'indult

  • D'haver-se estimat el recurs, el pres ja hauria complert la pena total
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Sarkozy i Vives se saluden durant la visita del francès a Andorra Foto: ORIOL LLAURADÓ

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara presentat per Antoni Mesa contra l'aute del Tribunal Superior en el que se li denegava l'aplicació d'un indult dels coprínceps. El recurs presentat per Mesa feia èmfasi en una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció «que implica l'aplicació d'un criteri discriminador que trenca el principi d'igualtat reconegut en l'article 6 de la Constitució i que comporta una vulneració del dret a la llibertat reconegut a l'article 9 de la Constitució».

El TC considera que no hi ha hagut cap discriminació en l'aplicació de les normes jurídiques, i que per tant, no s'ha vulnerat el dret a la llibertat de Mesa. Si l'Alt Tribunal hagués estimat el recurs d'empara, aquesta aplicació hagués comportat la posada en llibertat del recurrent per haver complert amb la pena total corresponent a les sentències dictades.

Per diversos delictes, Mesa compleix una pena acumulada de 122 mesos de presó ferma, que acabarà de complir el 14 de març del 2013, segons recull la sentència del TC. Però si se li apliqués l'indult signat pels coprínceps el setembre del 2010, es beneficiaria d'una reducció de pena per 30 mesos. Així, Mesa ja estaria en llibertat. Però el Tribunal de Corts, el novembre de l'any passat va acordar no fer aplicació dels beneficis del decret d'indult, en considerar que havia incorregut en mala conducta habitual. Entre el setembre i el novembre de l'any anterior, en règim de semillibertat, Mesa va protagonitzar diversos incidents.

La representació processal del pres va recórrer la decisió entenent que el tribunal havia fet una interpretació extensiva del decret d'indult –l'article 3 del qual diu que queden exclosos del benefici decretat els detinguts o presos que en el curs de llur detenció o presó hagin incorregut en mala conducta habitual–, ja que el règim de semillibertat no es podia equiparar al període de detenció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT