PUBLICITAT

La CEA vol que part dels impostos vagin a formació

  • Altimir insisteix que s'ha d'entendre com una inversió necessària
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Xavier Altimir i Josep Manzano presenten ahir el pla de formació Foto: ANA / N. M.

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) proposa que un percentatge dels nous impostos es reverteixi en formació. És a dir, que una part del que l'Estat recapti en concepte d'Impost sobre les Rendes de les Persones Físiques (IRPF) –exemple utilitzat pels representants de la CEA– es retorni a les empreses per a que aquestes ho «inverteixin» en formar els seus directius i treballadors.

Així ho va explicar el president de la comissió de formació de la CEA, Josep Manzano, al presentar ahir el pla de formació de la patronal per aquest curs. Pel seu cantó, el president de l'organització, Xavier Altimir, va explicar que, tot i que «obligar no agrada», considera que els dirigents del país han d'entendre que «el futur passa sí o sí per la formació», i «si no ho fan de manera voluntària», amb el retorn d'un percentatge dels impostos vinculat a la formació seria més fàcil que se n'oferís.

Aquesta proposta encara no l'han fet arribar al Govern, i tampoc està desenvolupada. No s'ha pensat ni de quin impost –tot i que els representants de la CEA van apuntar a l'IRPF, van acceptar que podria ser del de Societat o fins i tot d'una barreja dels dos–, ni quin percentatge. El que sí van dir des de la patronal és que les formacions haurien de ser validades per un organisme competent –ja sigui el mateix Govern, la pròpia CEA o la Universitat d'Andorra–. En relació al percentatge, van apuntar que amb poc que aportés cada empresa i cada treballador, la suma seria important, i van recórrer a un informe de la Unió Europea en el qual s'afirma que per cada euro invertit en formació, s'obté un retorn del 6% «automàtic».

Així, Altimir va reiterar la importància d'invertir en formació i per actualitzar-la. Al seu torn, Manzano va defensar que per mida i estructura del país, Andorra ha de «ser pionera» en aquesta qüestió i va manifestar que els països on hi ha una major inversió en formació estan en «maujor disposició per sortir de la crisi».

PLA DE FORMACIÓ / El pla de formació de la CEA per aquest curs 2011-2012 inclou quatre seminaris: un sobre com millorar les competències directives, el segon sobre l'execució dels plans estratègics, un altre sobre el digital business, i un darrer que tractarà de l'optimització de costos i adaptació del model de negoci. Tots ells a càrrecs de professors de solvència contrastada. La CEA espera augmentar el nombre d'alumnes en relació l'any passat, quan hi van assistir 30 persones. Els cursos d'aquest any tracten qüestions diferents i els preus s'han reduït substancialment: per assistir a un seminari el preu oscil·la entre els 600 i els 540 euros, i hi ha descomptes si s'opta per seguir els quatre seminaris.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT