PUBLICITAT

La patronal diu que la retallada és «insuficient»

  • Els empresaris es feliciten pel canvi del model econòmic i els treballadors esperen renegociar els contractes
L. F. M. / P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Preparació prèvia d'Antoni Martí, moments abans del discurs televisiu al seu despatx del Govern. Foto: SFG

Satisfets amb el canvi de «model econòmic» anunciat pel cap del Govern, Antoni Martí, en el discurs televisiu del passat dilluns, els empresaris estan contents, en general, amb les mesures anunciades. Moltes d'elles han estat demandades per les mateixes associacions empresarials des de fa anys. Tot i això, la retallada de l'administració proposada en les receptes de Martí per fer front a la crisi, és «insuficient» segons assegura la patronal. En el costat dels treballadors funcionaris ja s'està treballant per fer propostes de negociació sobre els canvis a les seves nòmines. Al carrer, però són diverses les opinions, tot i això, tant els que ho valoren positiu com els que ho critiquen negativament, l'expectació de com s'aplicarà tot allò anunciat és el denominador comú.

Les associacions empresarials van lloar el discurs de Martí perquè «és la primera vegada que es parla del canvi de model econòmic, per primera vegada som conscients del que passa i ho diem», va explicar Xavier Altimir, president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Marc Pantebre, va destacar del discurs la «emfatització contundent «de Martí referent al canvi de model. Per la seva banda, el president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Jordi Mora, va explicar que amb les noves mesures «s'enceta un camí encertat de cara a fer front a crisi que ja fa bastants anys que dura».

En l'aspecte crític tant la CEA com la CCIS consideren que la retallada proposada a l'administració, amb la retallada de sous i retenció de la despesa «és insuficient». Altimir va explicar que el Govern «hauria d'haver anat més lluny». Segons el president de la CEA, els salaris de l'empresa privada estan pel 30% per sota dels del sector públic i sempre han demanat esforços a uns i no als altres. Pantebre , per la seva banda, va explicar que la retenció ha de continuar «amb les prestacions de serveis per anar cap a una administració única».

L'aplicació de l'impost sobre la renda és vista de manera diferent. Des de la CEA consideren que l'IRPF restarà atractiu a l'atracció de capital estranger amb l'obertura econòmica i la CCIS considera que aquest impost pot ser vist com «una mesura de seguretat». Pantebre va explicar que l'aplicació de l'impost sobre la renda és la continuïtat normal que s'ha de donar amb la reforma fiscal i la maduració dels acords per evitar la doble imposició. Segons el president de la Cambra, aquest tipus impositiu serà molt baix, respecte als països del voltant.

La manca de mesures de reactivació econòmica ha estat un altre aspecte que han trobat a faltar des de la Cambra de Comerç. «No ha parlat ni de l'encaix que hem de tenir a Europa ni de cap mesura concreta de reactivació», va comentar Pantebre.

Altres mesures que també es van trobar a faltar van ser les concretes per reactivar el sector de la construcció. Una qüestió esperada per l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda) i que ahir , el seu president, Víctor Filloy, va rebutjar fer cap tipus de declaració.

ELS LÍMITS DE L'OBERTURA / L'obertura econòmica reclamada pel conjunt de les patronals és vista com una injecció positiva en el nou model. Tot i ser àmplia, des de la CEA també van explicar que ara resta pendent quines limitacions s'hauran de posar tenint en compte alguns sectors i que afectin a l'interès general. Altimir va posar com exemple la pagesia. El president de la CEA va expicar que cal recordar que aquesta obertura és de doble direcció i que per tant el mercat per als empresaris andorrans també s'ampliï.

Per a l'Empresa Familiar, l'obertura econòmica ajudarà a la demanda que s'ha fet a l'empresariat de ser més competitiu. «La competència és la única forma de ser competitiu», va dir Mora.

En aquest sentit els empresaris aplaudeixen també l'aprovació de la llei del joc.

EXPECTANTS PER L'APLICACIÓ / El percentatge de l'IRPF, les limitacions de l'obertura econòmica, la concreció de més mesures de reactivació econòmica són alguns dels interrogants que els representants del món empresarial andorrà esperen veure contestats en breu. «Ara falta veure com la disminució de les despeses i l'augment dels ingressos amb els impostos es veu reflectit en el pressupost de l'any vinent», va dir el president de l'EFA.

UNA INVERSIÓ ESPERADA AL TURISME / Antonio Miralles, vicepresident de La Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), va donar una visió optimista sobre les mesures preses en els àmbits amb més afecte sobre el comerç. En primer lloc, i tot i que l'ampliació de la inversió amb turisme no ha estat l'anunciada en la campanya electoral de DA on van prometre doblar la inversió, l'increment de 8,5 a 14 milions d'euros«ens permetrà invertir tan en el mercat llunyà, com són polonesos, russos i xinesos, i en paral·lel fomentar el pròxim, el del sud de França, Catalunya, Aragó i País Basc»; fins ara «ens fallava un o l'altre i ens quedàvem a mitges; amb aquest augment podrem invertir en incrementar els dos mercats». En el sentit de les promocions turístiques, Miralles va valorar positivament les accions de Govern per «apropar-se a l'empresariat i fer unes campanyes publicitàries conjuntes», i així crear una «imatge conjunta d'Andorra més forta per vendre fora».

NECESSITAT D'OBRIR LES QUOTES / Pel que fa a les quotes de treball, obertes i individualitzades, la FACA també es a mostrar totalment a favor i van remarcar la seva voluntat «de fer esforços per educar i integrar la gent del país»; per un cantó, Miralles va dir que tot i que no s'ha d'obrir «indiscriminadament, sí que és necessari obrir-ho perquè si ens manca personal amb una determinada formació, és molt important que puguem anar a fora a buscar-lo per oferir un bon servei».

Relacionat amb l'obertura dels mercats de treball, doncs, el vicepresident de la FACA va dir que si «necessito una persona a la botiga que parli polonès, he de poder-la contractar». Finalment, Miralles va considerar encertat anar cap a l'obertura del capital: «la competència sempre és bona per millorar. Nosaltres no hem de tenir por dels que vindran de fora, perquè podem donar una millor resposta al sector ja que coneixem el país i el que necessita». Miralles va qualificar la resta de mesures com a «valentes» i va concloure que en moments difícils «no hem d'abaixar el cap i plorar, perquè si ho fem, no ens permetrà veure el que se'ns ve a sobre».

D'altra banda, Antoni Azurmendi, portaveu de la Unió Hotelera, va considerar molt adient que es vulgui comptar amb el suport de tots els ciutadans i sectors de la societat. Especialment va confiar que s'aconsegueixi una certa liberalització de les quotes de treball per poder oferir un millor servei, però també es va referir a la possibilitat d'instal·lar un casino, ja que és «un part temàtic tancat» que afavoreix la desestacionalització del turisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT