PUBLICITAT

Martí proposa instaurar l’IRPF durant aquesta legislatura

  • Serà un tribut amb un tipus impositiu baix i els salaris més baixos estaran exempts
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES ENGORDANY


20092011marti2
Martí, en un altre moment del discurs gravat i emès per ATV. Foto: SFG
Tot està entrellaçat, i fins que el nou mapa fiscal no sigui clar i definitiu les empreses es veuen en una situació de provisionalitat i indefinició que no afavoreix la inversió. Ho va apuntar el ministre de Finances, Jordi Cinca, i ahir Martí ho va deixar clar. En la seva agenda hi figura la modificació impositiva més immediata, passant per l’IVA o el TVA (a la fi el mateix) i acabant amb la contribució de les rendes.
Martí va abordar una paraula tabú a Andorra: IRPF, i va explicar que el Ministeri de Finances confeccionarà un projecte de llei «per introduir un impost sobre la renda de les persones físiques» que entrarà en vigor durant aquesta legislatura. No va donar detalls sobre la seva aplicació ni els mecanismes necessaris per fer efectiva la recaptació, però sí que va avançar que serà un tribut amb «un tipus impositiu reduït que permeti mantenir una pressió fiscal baixa». Evidentment, però, es tracta de buscar ingressos per completar l’equació, que resulta incompleta, segons el Govern, únicament retallant despeses.
L’IRPF, segons va dir el cap de l’Executiu, haurà de servir perquè les rendes i els salaris més elevats també contribueixin al sosteniment de l’Estat. En el seu discurs va voler  tranquilitzar a aquells que menys guanyen perquè «no hauran de preocupar-se d’aquest nou impost, ja que en quedaran exempts». Al contrari, els treballadors amb salaris elevats o les persones que reben una renda quantiosa «han de saber que també d’ells s’espera que contribueixin en la mesura de les seves possibilitats».
En una maniobra funambulista, va negar qualsevol afany recaptatori. «És, sobretot, una qüestió d’equitat. Ningú ha de voler quedar fora de contribuir al sosteniment i al creixement d’Andorra. Només entre tots ho farem tot», va emfatitzar.
Abans d’anunciar aquest IRPF, que donarà molt a parlar, Martí es va referir al canvi del model fiscal, ja en fase avançada, i que segons va apuntar «suscita un ampli acord de totes les forces polítiques i dels agents econòmics». La intenció de l’Executiu es continuar amb la reforma que implica un desplegament legislatiu perquè els impostos de societats i d’activitats econòmiques entrin en vigor el proper 1 de gener».
Al marge queda la refosa de tots els impostos indirectes que han de deixar pas a un IVA o TVA (l’Executiu s’inclina més per la denominació francesa), que segons les previsions haurà d’entrar en vigor a partir de l’1 de gener del 2013.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT