PUBLICITAT

Reinventar Andorra

  • Martí es dirigeix als ciutadans demanant «sacrifici i patriotisme» per estructurar un nou model econòmic
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cap de Govern, Antoni Martí, és gravat per una càmera d'Andorra Televisió mentre pronuncia el discurs adreçat a la nació, emès ahir a la nit per la cadena pública Foto: SFG

El cap de Govern, Antoni Martí, es va dirigir ahir a la ciutadania per exposar la seva aposta de futur en un moment de pessimisme generalitzat i de falta d'expectatives. Ho va fer davant les càmeres d'Andorra Televisió (ATV) en un discurs de 35 minuts en el qual va demanar reinventar Andorra, aprofitar la crisi per estructurar un nou model econòmic, i reclamar unes altes dosi de sacrifici i patriotisme per superar aquest mal moment.

El discurs del líder de l'Executiu va pivotar sobre quatre grans eixos: reforma fiscal; obertura sense límits a la inversió estrangera; transformar la sanitat pública; i sacrifici i austeritat per als funcionaris i les administracions públiques. I dins d'aquestes propostes va deixar anar el que ja havia insinuat el ministre de Finances, Jordi Cinca, com és l'aplicació d'un IRPF sobre el treball i les rendes, un objectiu gens fàcil d'aplicar –tant per les reticències que s'hi pot trobar com per les eines necessàries per materialitzar aquest impost– però que Martí va situar dins d'aquesta legislatura.

Martí demana sacrifici, i per això es va dirigir de forma directa als bancs perquè obrin l'aixeta dels crèdits i no abandonin un Estat angoixat pel dèficit, apel·lant al «patriotisme» i al sentit de la «responsabilitat» de les entitats.

La intervenció del cap de Govern s'ha de contextualitzar. La seva aparició televisiva no és causal. Ho va fer quan el país està a punt d'entrar en una campanya electoral per a les comunals i després que s'hagin alçat diverses veus sobre la falta d'accions concretes després d'haver-se superat els cent dies de gràcia del Gabinet taronja.

BALANÇ, AL FINAL / Cadascú n'haurà d'extreure les seves conclusions. ¿Populisme?, ¿reivindicació del centre?, ¿responsabilitat? ¿valentia? Tot dependrà de qui faci la lectura de la intervenció, i sobretot la valoració s'haurà de fer al final, en un balanç de legislatura que permeti discernir les promeses inicials de les execucions finals, i valorar el canvi, aprofitant l'escenari de crisi,que ha de portar a aquest nou model. Per això, si algú esperava actuacions molt concretes o immediates estarà defraudat, perquè Martí va parlar d'accions que s'hauran de traduir en la jubilació d'un model que ha aportat creixement, benestar, fortunes, però que ara per ara, per a molts, està desgastat i acabat. Per això va rememorar els orígens «senzills i humils» del país –«jo sóc fill de barber», va dir– per recordar que «Andorra ens ha donat molt a tots i ara que Andorra passa per serioses dificultats cal que tots, en la mesura del possible, tornem al nostre país una part del que tan generosament ens ha donat. Són quatre anys de crisi econòmica, molts llocs de treball destruïts, i cap símptoma que permeti entreveure el final del túnel. L'Estat té 825 milions de deute –tres vegades els ingressos–, la CASS està a la vora del col·lapse, no hi ha diners per invertir, «la situació a Andorra i al món no fa més que empitjorar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT