PUBLICITAT

Alguns medicaments més cars i controls més severs

  • Les propostes passen per evitar abusos i el suport del col·lectiu mèdic
J. R. B.
ESCALDES ENGORDANY

Periodic
33L'edifici que alberga la seu de la seguretat social. Foto: TONY LARA

Si havia un tema que suggeria especial interès aquest és sense dubte com afectarà als cotitzants la reforma d'una seguretat social que es troba en caiguda lliure pel que fa a la branca general (malaltia), i que s'està engolint una part important dels diners, escassos, que té l'Executiu. La reforma recent no és vàlida, i el debat al carrer està monopolitzat per la CASS.

En grans trets, el Govern aposta per elevar el copagament en determinats medicaments, evitar els abusos de pacients i prestadors de serveis (metges), controlar les baixes laborals i revisar les prestacions per incapacitat laboral. A la pràctica, que els serveis i els ajuts s'atorguin a aquells que reuneixen els requisits exigits, detectar als que abusen d'un model generós i ampli, i tot amb l'objectiu de que la sanitat no sigui una càrrega inassumible i que el sistema perduri malgrat la conjuntura desfavorable.

ACCIONS / Martí va informar que per revertir «aquesta situació insostenible» els ministeris de Finances i de Salut i Benestar han elaborat un catàleg d'accions dirigides a reduir la despesa. Tot i que la fase actual és d'elaboració, sí que va enumerar de forma concisa algunes de les accions, que inclouen canvis en els percentatges de reemborsament d'alguns medicaments en base als criteris fixats pels organismes internacionals competents en la matèria ?no va especificar en quin sentit, però s'entén clarament que s'haurà de pagar més?, més control sobre les baixes i revisió de les prestacions per incapacitat temporal, així com diverses mesures per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions, un apartat que no es troba com el sistema de salut però que ja mostra signes d'esgotament a curt termini.

Martí va admetre que algunes de les mesures proposades suposen un retorn a la situació anterior de l'aplicació de la nova llei de la CASS del 2008, i va reiterar que és partidari de fer la reforma global de la seguretat social «en un pacte d'Estat que inclogui tot l'arc parlamentari i els agents econòmics i socials». Va reclamar, breument, «esforços» als prestadors de serveis, de la mateixa manera que forçosament hauran de fer tots els usuaris. L'escenari obliga a fer canvis: el dèficit de l'Estat costarà a l'Estat l'any que ve més de 40 milions. Martí els va comparar amb la inversió, tot just de 30 milions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT