PUBLICITAT

Aprovat el primer calendari de vacunes recomanades per a adults

  • La població jove, a partir dels 20 anys, pateix malalties que es podien haver evitat amb la injecció
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un professional mèdic injecta una vacuna a un pacient. Foto: ONA MORANTE

Fins ara no hi havia cap regulació pròpia de vacunes per als adults. La de les infantils va ser aprovada el 1988. Això significa que fins ara aquells que estaven conscienciats o que presentaven diferents patologies de risc anaven al metge de capçalera i aquest li receptava la vacuna quan li semblava. El Ministeri de Salut i Benestar ha fet públiques i ha aprovat tot un seguit de recomanacions vacunals amb un calendari a seguir per homogenitzar els criteris dels metges però també per sensibilitzar de la importància del fet de vacunar-se. La població jove, a partir dels 20 anys, és la que sol patir malalties vacunables per no tenir consciència de la importància de la protecció.

El Consell Assessor de Vacunes ha estat qui ha elaborat aquest calendari de recomanacions de vacunes adreçades als adults sans, per una banda, i als que presenten algun factor de ris associat, per altra. Així doncs, tots els metges de capçalera ara disposen dels mateixos criteris alhora d'aplicar les vacunes i quan s'han de dispensar. Per a l'adult sa, les recomanacions es basen en què la població estigui protegida fronta a malalties com el tètanus, la diftèria, la tos ferina, el xarampió, les galeters, la rubèola, l'hepatitis B i la varicel·la. «La gent adulta no té consciència de que no només són els nens els que tenen un calendari de vacunes, i de la importància que té», va explicar Manel Medina, president del Consell Assessor de Vacunes.

Medina va explicar que a més de les malalties més freqüents que són vacunables també hi ha altres recomanacions per a la població que pateix algun factor de risc, tant sigui professional (personal mèdic, per exemple), com per patologia i d'altres.

FINALITAT DOBLE / «Si hi ha molta gent vacunada és com construir un mur de protecció perquè no es propagui la malaltia», va explicar Medina.

Segons el president del Consell Assessor de Vacunacions al Principat s'han produït petites epidèmies de malalties com la rubèola, «perquè la gent no hi pensa en la vacunació, i en aquest cas atempta contra les dones embarassades, una població de risc».

La finalitat de la vacunació és doble. Per una banda, es protegeix a l'individu de les malalties per les quals s'ha vacunat, i per l'altra contribueix a un fenomen d'immunitat de grup aconseguint així interrompre la transmissió de l'agent causal de la malaltia i disminuir la incidència.

En aquest sentit, Medina va explicar que és la població a partir de 20 anys els que tenen menys protecció, «perquè les persones grans acudeixen als metges i són vacunats per presentar diferents patologies, però la població més jove està patint malalties que són vacunables», va dir.

NO S'ESPERA CAP MUTACIÓ DE LA GRIP / No s'espera cap mutació de la grip, la qual cosa dificultaria més la seva immunitat, sinó que la propera «serà una grip normal», va comentar Medina. Això no significa que no tindrà incidència. Des del Consell Assessor de Vacunacions recomanen vacunar-se contra la grip. «Molta gent major pateix diferents patologies greus que poden derivar de la grip», va alertar Medina. És per aquest motiu que des de Salut es vol fer una campanya de sensibilització per explicar la importància de la vacuna. «Hem de pensar que si no ens vacunem som transmissors de la malaltia, per tant ho hem de fer per nosaltres i pel conjunt de la societat», va dir Medina.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT