PUBLICITAT

Vila afirma que han «guanyat llibertat d'expressió»

  • En absència d'acord dels membres de la majoria, Ferrer té vot diriment
EL PREIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els cònsols en una de les darreres sessions del Consell de Comú Foto: ANA

El cònsol menor d'Andorra la Vella, Josep Vila, va manifestar que amb el trencament de la majoria comunal, la setmana passada, els consellers del Partit Socialdemòcrata (PS)han «guanyat en llibertat d'expressió» perquè abans «no podíem parlar obertament». Així mateix, va manifestar que «teníem unes reunions de majoria molt dures» en les quals «segons el que deia algun conseller nostre se'l renyava una miqueta i la llibertat d'expressió no era ben vista en funció de qui deia una cosa o una altra», i en aquestes «se'ns qüestionava tot», fins i tot coses externes al Comú. Malgrat això, la consellera de Cultura i Turisme, Maite Cano, va assegurar que entre els membres de la Junta de Govern hi ha educació i no s'ha perdut el respecte.

El motiu principal del trencament va ser el «canvi de funcionament» de la cònsol major, ja que la proposta de reduir la jornada exclusiva del conseller de Social no va passar per la reunió de majoria sinó que va arribar directament a la Junta de Govern, segons va explicar Vila. El cònsol menor va assegurar que la decisió d'abandonar la reunió de majoria es va prendre a causa d'un canvi de funcionament, i va detallar que, fins aquell moment, les propostes de les comissions de treball es traslladaven a les reunions de majoria per ser votades, i posteriorment ser aprovades en Junta de Govern. El suposat detonant va ser el cas dels tallers per a la gent gran. Hi havia dues propostes: una per mantenir la mateixa oferta i l'altra on es feien retallades. En no haver-hi acord, el mateix conseller de Social va traslladar-les a la Junta de Govern per tal que es prengués la decisió, i en aquell moment va aparèixer «una tercera proposta que va fer directament la cònsol major», que consistia en «fer les activitats de la gent gran amb el salari del conseller de Social», va recollir l'ANA.

Vila va insistir que hi va haver un canvi en el procediment de treball «perquè mai abans s'havia votat alguna cosa en Junta de Govern que no hagués passat per junta de majoria», i com que s'havien trencat les regles del joc, va entendre que s'havia trencat la majoria, per la qual cosa va abandonar la reunió demanant que marxés qui volgués i tres el van seguir. Aquests van ser el propi conseller de Social, Quim Valera; la consellera d'Administració, Finances i Comptabilitat, Maria begoña Montes; i la mateixa consellera de Cultura i Turisme, Maite Cano.

EL FUNCIONAMENT ACTUAL / Amb el trencament, el funcionament a partir d'ara serà el normal d'un comú i les propostes arribaran directament a la Junta de Govern, sense el pas previ de la reunió de majoria afegit a l'inici del mandat per la corporació de la capital. Cano va recordar que a la Junta de Govern hi ha dos membres de cada grup en els quals s'ha dividit la majoria, però que la cònsol major té vot diriment, i que si hi hagués algun tema en el qual no s'arribés a un acord, l'única possibilitat seria «manifestar-nos sobre el perquè no hi estem d'acord». En tot cas, la consellera va considerar que no hi haurà cap problema perquè en tres mesos no queda pràcticament cap qüestió important per decidir.

Més enllà, Cano va assegurar que tenen clar que s'ha d'arribar a finalitzar el mandat perquè «ens hi hem compromès», i que per tant, des dels PS volen seguir complint el programa amb el qual es van presentar. Així, la titular de Cultura i Turisme també va expressar la voluntat dels consellers del PS de treballar fins al final del mandat «el millor possible».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT