PUBLICITAT

Naudí: «Volem que sigui un edifici sostenible de referència»

  • La parròquia pretén que les instal·lacions es converteixin en un pla pilot de Govern
LAIA F. MAROT
ORDINO

«Abans de dur a terme cap actuació al Centre Esportiu, volem un projecte global que ens permeti crear un edifici de referència en construcció sostenible». La cònsol menor d'Ordino, Consol Naudí, va referir-se ahir amb aquestes paraules a les intervencions que es volen fer al Centre Esportiu de la parròquia en matèria d'eficiència energètica, i amb les quals pretenen obtenir la col·laboració de Govern, «com ha fet Encamp amb les plaques fotovoltaiques».

Fa un any, l'empresa Gaia energetics va presentar un diagnòstic per aconseguir un estalvi rendible que va quedar en ‘stand by', juntament amb l'avantprojecte de biomassa per crear una xarxa de calor, realitzat pel departament d'Agricultura i Medi Ambient d'Ordino. Segons Naudí, no es tracta d'un problema de finançament sinó que «encara manquen molts aspectes a tenir en compte. És un edifici de l'any 89 amb unes pèrdues brutals d'energia i és de sentit comú aprofitar aquesta ocasió per fer un projecte global. Es pot anar molt més lluny i amb l'energia generada es podria fer distribució». El mur cortina a la piscina, la caldera de biomassa, l'aïllament correcte per evitar les fuites de calor, o la possibilitat d'utilitzar «altres energies com la solar o la bomba de calor» són aspectes que el Comú ha d'avaluar.

Tècnics, polítics i econòmics / Sergi Riba, cap del departament d'Agricultura i Medi Ambient d'Ordino, va dir que a l'hora de portar a terme aquests tipus de projectes «s'ha de tenir present tan qüestions tècniques com polítiques»; pel que fa les tècniques, va remarcar que «si el CEO pogués interessar com a projecte pilot d'estalvi energètic, s'haurien de fer més estudis», i va afegir que amb l'última ampliació «s'ha produït un canvi en els sistemes interns i s'haurien de tornar a considerar».

Pel que fa temes polítics, Naudí va dir que «el Govern està avançant en aquest sentit amb el Llibre blanc. Per tant podria ser que més endavant es creï una societat amb diferents empreses pel tema energètic»; així doncs, ara que es comença amb el tema de les energies renovables, «no és moment d'avançar-se i caure en equivocacions. S'ha d'anar pas a pas». Pel que fa el finançament, la cònsol menor va dir que «no ens preocupa. Hi haurà empreses privades, com Gaia, disposades a invertir. Arribarà tard o d'hora». També va remarcar la possibilitat de negociar «amb Feda perquè col·labori, i convertir l'edifici públic en un projecte pilot, que serveixi per educar i sensibilitzar».

L'objectiu és fer del CEO «un edifici singular i un prototip a seguir».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT