PUBLICITAT

Desestimat el recurs pel 14è conseller

  • Verds i ApC estudien continuar el procés i demanar empara davant el Tribunal Constitucional
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Membres dels Verds d'Andorra seguint la nit electoral des d'un hotel de la capital. Foto: ÀLEX LARA

El Tribunal Superior de Justícia ha desestimat el recurs interposat per Eusebi Nomen i Isabel Lozano contra l'aute de la Batllia dictat el passat 29 d'abril, i en el que es desestimava la petició de revisar l'adjudicació del 14è escó de la circumscripció nacional. L'aute de la Batllia va desestimar la demanda en considerar que el decret impugnat no havia vulnerat cap dret fonamental. Una decisió que comparteix el Superior que considera que els Verds i Andorra pel Canvi no han participat en l'assignació dels escons restants perquè no havien obtingut representació en aplicació de la Llei electoral, una aplicació que el Tribunal qualifica de correcta, en la sentència a la que va tenir accés l'ANA.

Els candidats d'ApC i Verds en les darreres eleccions generals van interposar recurs contra l'adjudicació del 14è escó de la circumscripció nacional que es va fer en un buit legal. Aquest escó es va atribuir al Partit Socialdemòcrata després que s'hagués adjudicat tant Demòcrates d'Andorra com PS haguessin obtingut ja un conseller en el repartiment de restes.

El Tribunal Superior posa en relleu que en aplicació estricta de la Llei electoral, l'article 58.2 és «taxatiu» quan diu que els partits que no han obtingut representació parlamentària no poden optar al repartiment d'escons restants. Per tant, la sentència considera que el decret impugnat no incorre «en cap vici d'il·legalitat».

La sentència considera que la Llei electoral s'ajusta a la Constitució, si bé el legislador «disposa d'un ampli marge a l'hora de configurar el sistema electoral» ja que l'article 25, quan reconeix el dret del sufragi passiu «no determina una concreta fórmula electoral, com tampoc ho fa l'article 52». Per tant, la sentència assenyala que, tot i això, existeixen límits que no suposen que el legislador no pugui introduir correccions encaminades a assegurar l'estabilitat governamental, com és el cas d'establir determinats llindars per accedir a un escó.

ELS PASSOS FUTURS / En els propers dies ApC i Verds han de decidir si continuen o no amb la qüestió i presenten un recurs d'empara prop del Tribunal Constitucional. D'adoptar aquesta decisió, primer caldrà demanar la nul·litat d'actuacions al Tribunal Superior, per així esgotar la via judicial –requisit necessari per poder demanar empara al Tribunal Constitucional–.

Al marge d'aquest procés, els Verds continuaran reclamant la modificació de les actuals regles del joc electoral. Com a partit extraparlamentari faran tot el que estigui a les seves mans per conscienciar la societat civil de la necessitat de modificar l'actual llei electoral i així exercir pressió als membres del Consell General, que són els únics que poden fer aquest canvi. Des dels Verds es considera que «l'anècdota» de l'adjudicació del 14è conseller posa de manifest un buit legal, i ha de servir per transformar la norma.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT