PUBLICITAT

El camp del Consell s'ha d'adaptar a les exigències de la UEFA i la IRB

  • Les federacions de futbol i rugbi crearan una comissió tècnica per veure l'evolució del futur Estadi Nacional
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una vista general del camp del Consell on juga asiduament el VPC Andorra i les rodalies amb l'única graderia que hi ha actualment a la dreta de la imatge. Foto: TONY LARA

El canvi radical que ha viscut el tema de l'Estadi Nacional durant la setmana passada ja està assimilat per tothom. El camp del Consell centra ara tots els esforços del Govern vist que el Comunal donava masses problemes i s'ha posat mans a l'obra perquè així sigui.

La qüestió és que el VPC i la selecció de rugbi, que són els que exploten aquesta instal·lació asiduament, s'han vist involucrats de la nit al dia en aquest tema i ara s'han de posar d'acord amb la Federació Andorrana de Futbol (FAF) i el Govern perquè l'estadi s'adapti a les exigències de la UEFA i també a les de les Federacions Francesa i la Internacional de Rugbi (FFR i IRB). Les tres entitats del país implicades crearan, per tant, una comissió tècnica per seguir les evolucions de l'obra sense errades.

MENYS DINERS D'INVERSIÓ / Segons ha pogut saber aquest rotatiu la inversió per al camp del Consell es preveu de 2,7 milions d'euros i no de més de 3 com s'havia calculat per al Comunal. 2 milions provenen de la UEFA –si finalment l'ens que presideix Michel Platini torna aprovar aquesta partida– per tant l'aportació de les tres institucions del país serà d'uns 700.000. Un estalvi considerable.

Sembla ser que el Govern rescatarà un projecte que hi ha des de fa anys al calaix o que com a mínim servirà de base per desenvolupar-lo. Encara no s'ha contractat cap arquitecte però la idea és que l'única graderia que hi ha actualment –en la zona nord– sigui derruïda per fer una de nova i que vagi de banda a banda de la instal·lació. Davant d'aquesta, en el costat sud, es construirà una altra que anirà pràcticament enganxada al poliesportiu d'Andorra i que fins i tot comunicarà les dues instal·lacions a través d'una pasarel·la, aprofitant la porta que hi ha al costat del marcador. I en els gols no hi hauran espectadors. En total hi haurà cabuda per un màxim de 6.000 persones, tot i que el secretari d'Estat d'Esports, Jordi Cerqueda, va avançar ahir; «Segurament seran molts menys».

Quant a les sortides es mantindrà la que hi ha en la vessant oest –davant de RTVA– i es farà una altra a l'est, amb dues passarel·les per sobre del riu que desembocaran en l'avinguda de Salou.

LA GESPA, UN MALDECAP / El terreny de joc és un dels grans maldecaps per al fet de que futbol i rugbi comparteixin instal·lació. Mantenir la gespa artificial té un cost molt més alt que l'artificial –l'híbrid de tercera generació que estava previst per al Comunal– i sembla que la segona és la opció més viable. A més el Govern va fer fa uns anys un estudi per saber perquè donava tants problemes la gespa natural i el resultat va ser que tenia massa hores d'utilitat. Només amb el rugbi. A partir d'ara, amb l'esport de l'oval i el futbol, aquest problema es pot amplificar.

De fet la IRB i la Federació Francesa accepten la gespa artificial tot i que tant la Federació Andorrana de Rugbi (FAR) com el VPC hauran d'informar-los sobre la situació perquè estigui totalment homologat. A més l'herba artificial facilitaria el muntatge i desmuntatge de les porteries i els pals.

Un altre canvi que s'haurà de fer és el de les torres de llum, que s'hauran de canviar per unes de més potents. La solució, però, és fàcil perquè les torres del Comunal –que tenen el vist i plau de la UEFA– no tenen ni dos anys de vida i només haurien d'emplaçar-les. I per últim la zona de serveis amb els vestidors i el Club House que vol mantenir el rugbi, que tot apunta a que es construiran en la zona on estan ara.

L'única incògnita a la vista és la de la zona d'aparcament. Aquest tema no està ni tan sols en procés embrionari, però és un tema secundari perquè ara el que cal és tenir el projecte enllestit perquè la UEFA pugui aprovar la retenció dels dos milions d'euros que es va comprometre a aportar l'any passat.

Cal recordar que el canvi d'ubicació en l'Estadi Nacional tant sobtat es deu als problemes que donava el terreny del Comunal per convertir-se en propietat del Govern. Ara està en concepte de lloguer i tant si es declarés patrimoni nacional o comunal el tema s'hauria allargat per dos anys. I la UEFA no espera ni dos mesos. Ja ha esperat prou.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT