PUBLICITAT

Els vehicles centren l'activitat del tractament de residus

  • Els cartutxos de tinta i tòners és el segon sector amb més autoritzacions
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un operari extreu la gasolina d'un cotxe abans de premsar-lo. Foto: EL PERIÒDIC

Bona part de les empreses que compten amb l'autorització del Govern per a efectuar «operacions de tractament, valorització o eliminació dels residus» es dediquen a l'àmbit dels vehicles. De fet, són la meitat de les autoritzacions publicades al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) des de l'aprovació de la Llei de residus, a finals del 2004.

De les vuit empreses que han estat autoritzades a tractar residus, quatre es dediquen als vehicles en el final de la seva vida útil i els seus components. Més concretament, la feina d'aquestes empreses és rebre els vehicles per a desballestar-los i procedir a la descontaminació manual de tots els materials que continguin substàncies perilloses o contaminants. Tal com narren els edictes pels quals s'autoritza aquestes empreses a tractar aquests residus, entre aquests materials s'hi troben les bateris, olis minerals, olis hidràulics, filtres d'oli, líquid de frens, anticongelants, combustible, filtres de combustible, condensadors, etcètera. A més, també procedeixen al desmuntatge dels components que poden ser reutilitzats o reciclats com els motors, peces metàl·liques, vidres, pneumàtics, materials plàstics, catalitzadors, etcètera.

Aquestes quatre empreses tenen capacitat per tractar un total de 1.188 vehicles l'any. La primera autoritzada va ser-ho l'octubre del 2008, i pot tractar 240 vehicles; la segona pot desballestar-ne i descontaminar-ne 840 i va rebre l'autorització el novembre del mateix any; la tercera té permís des del maig del 2009 per tractar 48 vehicles; i la quarta pot desballestar 60 vehicles des de l'agost del mateix any.

TRACTAMENT DE TINTES I TÒNERS / Les tintes i tòners ocupen dues empreses. La primera que va rebre autorització per tractar aquests residus ho va fer l'octubre del 2008 i la seva tasca es dirigeix al manteniment, la reparació, la recuperació i el recondicionament de productes d'impressió. El permís és per a tractar cartutxos d'impressió d'injecció amb i sense capçal i cartutxos de tòner, i aquest tractament consisteix en netejar i reomplir els cartutxos de tinta. Aquesta empresa està autoritzada a tractar 20 cartutxos al dia.

L'autorització per a la segona empresa dedicada al tractament d'aquests residus es va publicar en el BOPA del passat dimecres. Aquesta pot tractar 1.500 cartutxos de tinta i 1.000 unitats de tòners, i la missió és la seva valorització.

A banda d'aquestes, hi ha una empresa amb autorització per tractar els residus provinents del sector de la construcció i la demolició. Entre aquests, hi ha les mescles de formigó, maons, teules i materials ceràmics, mescles bituminoses, i materials a base de guix. En aquest cas, el permís té data de l'agost passat i autoritza al tractament de 7.200 tones de residus l'any. Finalment, una darrera empresa té autorització per fer operacions d'emmagatzematge, triatge, classificació i exportació de residus d'envasos lleugers procedents de la recollida selectiva i altres procedències segons la demanda del Centre de Tractament de Residus d'Andorra (CTRA). La capacitat de tractament prevista a l'edicte d'autorització és de més de dues tones al dia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT