Òscar Casal es 'menja' un control i es queda sense puntuar a Itàlia

• Anava sisè a mitja cursa quan va cometre l'errada, fruit del caos pel diluvi en l'última cita de la Copa del Món
PASTURO

33A dalt els corredors a la sortida, amb els germans Casal a la dreta. A baix Owens, Butti i Hernando i Rafaella Rossi, primera del trofeu Scaccabarozzi. Foto: sportdimontagna.com

La darrera prova de la Copa del Món va ser tot un caos fruit del fort temporal que hi havia ahir a Sentiero delle Grigne (Itàlia). I Òscar Casal, que tenia com a gran repte aconseguir un resultat prou bo com per acabar en el top-ten de la classificació final Skyrunner, va ser un dels grans perjudicats. La pluja va obligar a la organització a canviar radicalment el recorregut.

PLA C I DILUVI / El pla A, amb una skymarathon de 43 quilòmetres i més de 3.000 metres de desnivell, no va poder executar-se ni tampoc el segon, amb uns 30 km i 5.000. La solució per garantir la seguretat dels 240 participants que van fer la carrera va ser fer un recorregut de 30 km i 1.500 metres de desnivell. Com a conseqüència de tot això també es van haver de canviar els punts de control... I a sobre, només començar la carrera, va començar a diluviar. Això va provocar un caos que va acabar deixant Òscar Casal sense puntuar, en saltar-se un quan anava sisè a mitja cursa i complint amb les expectatives. «Està tocat, molt frustrat pel que ha passat. Estava fort, fent una gran carrera... Però per confusió s'ha menjat un dels controls i quan es va adonar ja era massa tard com per tornar i ha abandonat», va explicar el seleccionador, Carles Font.

TEIXIDÓ I MARC, ÚNICS EN ACABAR / Malgrat no puntuar el gran dels Casal es mantindrà entre els quinze primers, segons Font, d'una classificació final que s'ha de fer pública avui. El millor andorrà va ser Ferran Teixidó, amb el seu segon millor resultat de la temporada. Va ser una carrera que el beneficiada, pel fet de tenir menys desnivell que no demanava tanta resistència i sí més tècnica. Teixidó es va mantenir en tot moment entre els quinze primers i tenia Marc Casal «una mica endavant» però es va veure bé de forces al final, va passar el seu company d'equip de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) i el va superar per un segon per finalitzar tretzè amb una marca de 2h 44min 23s. El petit dels Casal, per tant, va ser catorzè. «Podíem haver entrat junts però davant teníem un corredor i volíem avançar-lo», va explicar Teixidó.

Per últim Lluís Sanvicente va abandonar com Òscar Casal, però per altres motius. «He sortit desmotivat. Avui era un dia dolent, feia mal temps i al quilòmetre 10 he vist el Carles [Font] al cotxe i allà he decidit quedar-me perquè no estava bé», va admetre. El cert és que la setmana passada Sanvicente va patir un accident a la muntanya i tenia ferides per cremades. No arribava del tot bé de forma i la pluja, a més del fang que es va formar i que feia la carrera molt pesada, van acabar destrossant-lo psicològicament.

El balanç de Font durant l'Skyrunner 2011 ha estat del tot positiu. Només ha tingut paraules d'elogi cap als seus corredors: «Han fet una gran temporada i s'ha de reconèixer. Acabarem amb tres entre els vint primers [Marc i Òscar Casal i Ferran Teixidó] i dos entre els quinze primers [germans Casal]. Fa ràbia el que ha passat avui amb l'Òscar, sinó possiblement acabaria entre els deu primers però tinc un equip que és una passada. Han donat la cara i han demostrat durant tot l'any que són competitius», va sentenciar sobre el relleu generacional que s'ha produït a la FAM coincidint amb el canvi de junta al maig del 2010.

Quant al guanyador de la cursa es va imposar el britànic Tom Owens, un corredor que no ha tingut continuïtat en la Copa del Món per davant del favorit, l'italià Stefano Butti. Tercer va ser Luís Alberto Hernando, que amb aquest podi es confirma com el nou campió de l'Skyrunner 2011, prenent el relleu del català Tòfol Castañer (378 punts). La segona posició final és per al corredor nacionalitzat italià Mikhail Maamlev (347) i la tercera per a un altre espanyol, Jabi Olabarria (310).

En la categoria femenina van ocupar el podi d'ahir la italiana Emanuela Brizio –guanyadora– i les espanyoles Oihana Kortazar i Núria Domínguez –segona i tercera, respectivament– i en la classificació final de la Copa del Món Kortazar acaba campiona (406 punts), segona Brizio (376) i tercera la francesa Corinne Favre (310).