PUBLICITAT

El consum d'electricitat puja cinc anys seguits en l'ús domèstic

  • Mentre la construcció i la indústria baixen l'ús de la llum, les administracions, l'hoteleria i distribució l'augmenten
P. G.
ANDORRA LA VELLA

En detriment d'altres fonts d'energia, i a l'espera que les energies renovables entren de manera més notòria a formar part de la nostra vida quotidiana, l'electricitat és la que va guanyant terreny en la cursa del consum, en detriment d'altres com la gasoliana i el gasoil. Així es desprén dels indicadors econòmics de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) corresponents a l'exercici passat i presentats aquesta setmana. El 2010 va ser el cinquè any consecutiu en què el consum de l'electricitat continua creixent sobretot pel que fa a l'ús domèstic, tot i la davallada d'activitat económica. Pel que fa als sectors el que més ha augmentat és l'ús domèstic, seguit del de les estacions d'esquí i les administracions.

El consum de l'electricitat continua una tendencia alcista des de fa més de cinc anys i se situa en una posición ja molt a prop, al que per ara és la font energética més important, el gasoil. En concret l'any passat es van consumir 135.538 TEP (unitat que equival a l'energia que hi ha en una tona de petroli) d'electricitat front als 146.570 de gasoil. Aquest increment constant de l'ús de la llum va en detriment d'altres energies com la gasolina i el gasoil que han sofert una davallada continua durant aquests anys. Val a dir que el gasoil ha augmentat un poc durant l'any passat respecte al 2009 però continua en tendencia negativa. Aquest fet correspon a que s'opta més per les instal·lacions elèctriques davant de la incertesa en l'augment dels preus del petroli.

EL PRIMER EN CONSUM, L'ÚS DOMÈSTIC /Pel que fa als sectors, l'ús domèstic ha estat el que més ha augmentat durant el 2010 i ho ha fet d'una manera notòria respecte als anys anteriors arribant al punt més alt amb 95.267 MWH (megabytes hora). Les empreses de distribució, d'hoteleria i de restauració, són els altres sectors que li segueixen per consum (amb 76.384 MWH i 68.381) i que tot i la recessió de l'activitat económica han vist augmentat el seu consum. Les estacions d'esquí i l'administració, amb consums més baixos, també van incrementar l'any passat el consum respecte l'any anterior.

La crisi sí que s'ha vist reflectida en una disminució de l'ús de la llum en els sectors de la construcció i el d'indústries. Aquests, els serveis financers i l'enllumenat públic van reduir l'any passat el seu consum d'electricitat.

Pel que fa a altres fonts d'energia, com els carburants, també s'ha produït una gran davallada de les importacions de gasolina sense plom i de gasoil de locomoció. Davallades que també poden anar en consonància a la disminució de la població. Per contra el fuel domèstic es va veure incrementat l'any passat i es va establir en uns índexs molts propers als del 2007.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT