PUBLICITAT

Els sindicats, indignats per la previsible baixada salarial

  • Gabriel Ubach: «No ho aprovem; ens sentim dolguts i enganyats per Toni Martí»
LAIA F. MAROT
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
Ubach i Fornieles en una manifestació de l'1 de maig. Foto: EDUARD COMELLAS

«El Govern en precampanya ens va fer constar per escrit que no farien res sense consultar-ho abans amb els sindicats. Ens sentim enganyats i no aprovem aquestes mesures». Gabriel Ubach va fer ahir aquestes declaracions com a secretari general d'Unió Sindical d'Andorra (USdA), després de conèixer la previsible baixada salarial dels funcionaris, inclosa en el paquet de mesures que anunciarà el cap de Govern en el seu discurs televisat de demà al vespre.

Ubach es va mostrar indignat per la «manca de consens i diàleg tan promesa per DA en la seva precampanya». El secretari general de l'USdA va afegir que «els paquets de mesures contra la crisi cada vegada van a pitjor» i que fins ara aquests «han donat ben poc resultat». El problema principal per Ubach és l'actitud que pren el Govern: «El que haurien de fer primer és demanar responsabilitats polítiques a tots aquells que ens han portat a aquest forat, i anar a buscar els diners a la butxaca dels que se'ls han quedat, que no són els funcionaris».

El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va coincidir en l'afirmació d'Ubach que «la congelació de la majoria dels salaris dels funcionaris no salvarà el país». Fornieles va afegir que «és injust reduir un 5% als salaris més alts i congelar els altres» ja que «un funcionari es guanya dignament el seu sou amb la seva feina». Pel sindicalista l'únic que crea aquesta mesura «és el descontentament».

L'ARTICLE 37/ «Totes les persones físiques i jurídiques contribuiran a les despeses públiques segons la seva capacitat econòmica, mitjançant un sistema fiscal just, establert per la llei i fonamentat en els principis de generalitat i de distribució equitativa de les càrregues fiscals». Fornieles es va basar en l'article 37 de la Constitució per explicar que «ha de ser qui més guanya el que més ha de pagar. L'Estat de dret té la obligació de treure als que tenen molt per poder repartir i no deixar la seva població amb un baix poder adquisitiu».

El secretari general del SAT va assenyalar amb el dit la patronal, i va dir que aquesta «és la que pressiona a l'Estat» perquè baixi els salaris dels funcionaris. Segons Fornieles, «els empresaris que han fet més diners no volen pagar impostos» per fer baixar les despeses de l'Estat. El moment de crisi econòmica «afecta primer a la empresa privada, amb menys beneficis i més acomiadaments», per aquest motiu, «la patronal, que són els que més guanyen, ha volgut buscar un altre cap de turc, l'Administració».

Fornieles va sentenciar que «l'Estat no té diners perquè no ha cobrat impostos als més rics» i que els que haurien de pagar ara «són les grans fortunes». Pel secretari general de SAT «la injustícia no està en que els funcionaris guanyin un bon sou», ja que aquests «es guanyen un salari dignament per tenir un bon nivell de vida», sinó que recau en el fet «que la resta de la població guanya molt poc».

La classe treballadora i els petits empresaris són, doncs, els més perjudicats, ja que «els especuladors de torn continuen tenint els lloguers alts mentre el nivell de vida dels treballadors va caient».

Les plataformes sindicals donaran la seva resposta quan les mesures siguin oficials.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT