PUBLICITAT

Revisió del Reglament d'eficiència energètica per atreure inversors

  • L'objectiu és aconseguir disminuir la dependència amb les energies renovables com a base
LAIA F. MAROT
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
El ministre Jordi Cinca durant la seva intervenció a la jornada tècnica de Gaia energetics, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va anunciar que es modificarà el Reglament d'ajuts a la rehabilitació d'habitatges que es va aprovar en l'anterior legislatura «perquè no està generant el volum esperat d'inversions per millorar l'eficiència energètica». Cinca va explicar que en desconeixen les causes, ja que «no sabem si és una qüestió de la situació econòmica o que el reglament no és prou atractiu», però el resultat és que el nombre de demandes d'ajuts ha estat «per sota la vintena i poc significatives, ja que es tracta d'edificis unifamiliars». L'Associació de Constructors (Acoda) ha posat de relleu en les reunions que ha tingut amb els tècnics del Ministeri «la sensació que la gent no es llança», i per aquest motiu, Cinca va dir que es donarà un tomb «al reglament per fer-lo més atractiu» i que calcula que a l'octubre es tindran els eixos bàsics del que cal modificar. El ministre de Finances va fer aquestes declaracions desprès de la ponència de clausura de la jornada tècnica Nou model de progrés i construcció sostenible, organitzada per Gaia energetics, dins el marc del Dia Internacional de la Preservació de la Capa d'Ozó.

El problema de la dependència energètica d'Andorra i les energies renovables com una de les possibles solucions va centrar la jornada. El director de Desenvolupament Estratègic de FEDA, Ramon Cereza, ja augurava en la seva ponència inaugural que «l'actual model energètic d'Andorra és insostenible, tant a nivell medioambiental com de costos, i ho serà encara més a mesura que els preus del petroli vagin incrementant». Per aquest motiu, Cereza va posar de relleu la necessitat d'un nou model en el qual es necessària la implicació «de l'administració i de tots els agents socioeconòmics», i va destacar que aquest canvi «afectarà a la butxaca dels ciutadans ja que serà l'única manera de minimitzar la pujada de preus de l'energia». El directiu de FEDA va indicar que l'augment de les tarifes «és inevitable» però que es pot treballar perquè la pujada sigui inferior a la que ja pateixen els països veïns. Cereza va proposar un seguit de possibles mesures correctores per evitar la elevada dependència i la conseqüent pujada de preus. En declaracions posteriors va remarcar la importància de sumar-hi la modificació dels hàbits de consum de la població.

UN NOU SECTOR ECONÒMIC / Cinca va comentar que la jornada «ens ha anat com a anell al dit» per reiterar la importància del Llibre blanc, l'elaboració del qual es va anunciar el passat dimecres i que dissenyarà com obrir l'energia al sector privat. «L'elevada dependència de l'exterior i la feblesa competitiva no es recomanable per cap Estat», així doncs, amb el clar objectiu de guanyar autonomia, Cinca va dir que s'ha de buscar «l'equilibri del sector privat i el públic per garantir la inversió i a la vegada el bon servei de distribució». L'objectiu, però, és molt costós i calen inversions molt importants per guanyar en autonomia i eficiència: plantes generadores, importació de gas natural, etc. «Parlem d'una quantitat de diners que l'administració no podrà aportar, ni FEDA tampoc», i la solució és mirar-s'ho «com una gran oportunitat per crear un nou sector econòmic», ja que l'activitat de negoci que genera és molt important. Per reforçar l'afirmació, Cinca va recordar que el 2010 es van invertir 34 milions d'euros per importar electricitat i 28 milions per al gasoil per la calefacció.

El ministre de finances va dit que «les energies no renovables i els elements geopolítics són els que creen l'encariment de preus; l'energia renovable és l'alternativa molt sentits. És per aquest motiu que una de les fórmules adients passa per permetre que el sector privat produeixi energia invertint en minicentrals hidràuliques o fent instal·lacions fotovoltaiques, però que l'energia produïda sigui comprada per FEDA perquè sigui la parapública la que la distribueixi i garanteixi la qualitat del servei. Cinca va anunciar que en dues o tres setmanes s'enllestirà el Reglament que ha de permetre la signatura de convenis entre el FEDA i els particulars que vulguin produir energia fotovoltaica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT