PUBLICITAT

13 processats i dos milions d'euros de fiança pel sinistre dels Dos Valires

  • RMD, amb vuit implicats, i la direcció facultativa, amb dos, han de pagar cadascuna un milió d'euros
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Públic assistent, en el què es trobaven familiars de les víctimes, durant la visita del president portuguès al túnel dels Dos Valires, en març de l'any passat Foto: TONY LARA

Ja hi ha noms i cognoms. En total són 13 les persones que han estat processades i que participaran com a presumptes responsables en el judici que preveu aclareixi de qui és la culpa i per què de la mort dels cinc operaris el passat set de novembre del 2009 a les obres de la boca oest del Túnel dels Dos Valires. Així ho va determinar ahir la batlle instructora del cas, Àngels Moreno, que va dictar l'aute de processament per a vuit persones de RMD Kwikform, empresa encarregada de la realització de l'estructura que es van enfonsar, altres tres processats per la UTE i dos arquitectes de la direcció facultativa, un andorrà i l'altre madrileny. L'altra part de l'aute és la fiança que ascendeix a dos milions d'euros, dels quals la meitat haurà de pagar RMD i la seva companyia d'assegurança i l'altra la direcció facultativa.

Els 13 processats hauran de seure en la banqueta dels acusats quan se celebri el judici que amb l'aute del processament ja pot marcar data al calendari.

Els dos milions d'euros de fiança se xifren per part de la Batllia en concepte de indemnitzacions i multes i responsabilitat civil i econòmica que han d'avançar com un dipòsit els presumptes culpables, ara processats. Es tracta d'una resolució judicial contra la que cap recurs i segons testimonis que van ser presents en la lectura de l'aute, abans de cinc dies, que és el termini fixat per llei per recórrer, els responsables implicats presentaran un recurs en contra de la xifra d'aquesta fiança. No cap, però recurs, contra l'aute del processament dels 13 implicats, ja que es tracta d'una decisió judicial que no es definitiva i que serà durant la vista judicial quan es comprovarà o no la responsabilitat dels fets.

Els dos milions d'euros queden en concepte de dipòsit per tot allò que sigui reclamat durant la vista judicial en concepte de responsabilitat civil i indemnitzacions.

CAP FIANÇA PER A LA UTE / En el cas de la UTE, la batlle instructora no ha obligat a pagar cap fiança, ja que la unió d'empreses formada per Dragados, Dragasa i Treballs Públics Armengol, des de l'inici ha col·laborat i ha arribat a acords extrajudicials per pagar a les famílies de les víctimes les indemnitzacions corresponents. És per aquest motiu que per part de la UTE s'ha avançat més d'un milió i mig d'euros. Una acció que s'ha pres per respecte a les famílies de les víctimes, segons asseguren per part de la UTE, però que pretenen recuperar quan es resolgui definitivament en el judici qui són els responsables.

Aquesta acció ha estat la que ha tingut en compte la batlle per no reclamar a aquesta part processada cap tipus de fiança a l'espera de que es resolgui definitivament el cas.

Ara però cal esperar que durant la setmana vinent es preveu es presenti el recurs per les parts implicades contra la fiança dictada i definitivament la data que marqui finalment la vista del judici, quan falta gairebé un mes i mig perquè es compleixi el segon aniversari de la mort dels cinc operaris que estaven treballant a la sortida oest del túnel dels Dos Valires quan gran part de l'estructura es va enfonsar.

Un judici que s'espera sigui d'un contingut molt tècnic ja que les proves i les investigacions realitzades han estat molt concises i sobre els terrenys per uns pèrits especialitzats en estructures i formes de construcció. Unes proves que pretendran per una banda marcar quina és la veritable causa que va provocar l'enfonsament de l'estructura i qui n'és responsable i en quin grau així com la indemnització exacta que s'haurà d'abonar a les famílies de les víctimes, la CASS que també haurà de fer la seva reclamació pertinent, en la que s'inclouen no només despeses mèdiques sinó també pensions de viudetat i d'orfandat derivades del fatídic incident.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT