PUBLICITAT

La defensa del doctor Roig acusa Anglada de ser arbitrari

  • La representació del pneumòleg continua dient que l'origen és un complot de metges
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Junyer, l'advocat defensor del doctor Roig, darrere, a la Batllia. Foto: TONY LARA

La defensa del doctor Roig, pneumòleg condemnat per quatre delictes majors d'abusos sexuals a quatre pacients, va acusar ahir al Tribunal de Corts i en concret al seu president, Enric Anglada, de ser arbitrari en la sentència que dicta cinc anys de presó, part condicional i quatre mesos d'arrest condicional per un delicte menor de falsedat d'un certificat inveraç. Aquest va ser el fil argumentatiu del discurs d'apel·lació de la sentència del Tribunal de Corts per part de Jordi Junyer, com a representació lletrada del pneumòleg, que va durar més de dues hores en la vista celebrada ahir davant del Tribunal Superior.

Amb tot l'exposat ahir a la sala del Tribunal Superior, i en cas que no es doni l'absolució definitiva, que és el que demana la defensa a més de la revocació de la sentència, el cas del doctor Roig passarà a instàncies superiors com és el Constitucional. Així ho va anunciar ahir la defensa que va avançar que prendra accions davant del Constitucional pel refús d'una prova basada en una investigació privada que va proposar la part de la defensa amb enquestes a les víctimes, i que consideren que és una prova exculpatòria clau. Per la seva part tant l'acusació com la defensa van al·legar que la prova està basada en una falsedat ja que la detectiu va gravar a les víctimes presentant-se com una pacient més del doctor Roig que havia estat violentada per aquest.

ACUSACIONS DIRECTES CONTRA ANGLADA / Segons la defensa, la decisió presa per Corts es basa només «en les proves de càrrec» (les presentades per la part acusatòria i el fiscal) i «no fa cap esment a les presentades per la defensa». Però Junyer no va acabar aquí el seu discurs crític contra el tribunal, i molt en concret contra Anglada, els quatre dies que va durar el judici van donar no només per ocupar més de 100 fulls en la causa sinó per fer ahir tot un repàs a totes les proves testificals i peritades. La defensa del pneumòleg va acusar al president del tribunal de «limitar interrogatoris», «d'arbitrarietat en l'acceptació de les proves», «d'atemptar contra el deure de neutralitat del tribunal». Segons Junyer, «la sentència incorre en la infracció del dret de la presumpció d'innocència».

Uns arguments tots negats per les altres parts, la fiscalia i la part acusatòria, que es van voler centrar en el quid de la qüestió, que és, per a ells, demostrar si la pràctica del doctor efectuada a les quatre pacients era un acte amb ànim libidinós o mèdic. El fiscal, per la seva part sí que va defensar la independència d'Anglada, remarcant justament que aquest cas ha tingut en dues ocasions intents d'arxivar-se.

PROPOSTA DE FER UN NOU JUDICI / Altres arguments nous que es van aportar ahir i que durant els quatre dies que va durar el judici no van ser esmentats va ser la possibilitat apuntada per la defensa de revocar la sentència i tractar el cas com a quatre causes independents. Segons Junyer es tracten de quatre delictes majors d'abusos independents i que no hi ha cap unió entre d'ells. La defensa basa aquest nou argument en què, segons afirma, la sentència només es fonamenta en la única prova de les declaracions de les víctimes. Cosa revocada per part de l'acusació que va dir que les pericials judicials «demostren que la pràctica que va fer el doctor Roig no s'ha de fer». El fiscal va explicar que la proposta de fer quatre judicis és inviable perquè el tercer i el quart «quedarien impunes», per l'aplicació de les penes.

LA TEORIA DEL COMPLOT / La segona línea paral·lela del argument de la defensa va ser la teoria del complot ja exposada durant el judici. Segons la representació del doctor Roig, l'altre pneumòleg que durant l'època dels fets, fa 10 anys, exercia al Principat, el doctor Martínez, va ser el que va convèncer al metge generalista de les quatre pacients de què la pràxis feta pel seu col·lega no era l'adequada. Segons la defensa tenia interessos professionals per anar en contra de Roig.

Una teoria, aquesta del complot, que la part acusatòria va tornar a negar en rotunditat al preguntar què guanyaven les quatre víctimes, dones joves, que han manifestat declarar voluntàriament, i que tot i el pas dels anys s'han mantingut fermes en les seves declaracions.

A QUATRE GRAPES / En aquest sentit, la part acusatòria, que a l'igual que el Fiscal, van demanar que es confirmés la sentència de Corts, va centrar la seva aportació en el testimoni de les quatre víctimes. Dos d'elles van declarar ser ateses en la postura de quatre grapes (cosa que el mateix doctor Roig va negar ahir) i va concloure que les quatre joves havien sofert un atemptat contra la llibertat sexual i violació de la intimitat. Segons aquesta part, representada per l'advocada Vanessa Durich, no s'entén que quatre dones entrin a la consulta d'un pneumòleg i surtin «sentint-se brutes i violentades».

Durich també va marcar jurisprudència i va fer un relat de part de la sentència condemnatòria del ginecòleg Gerard Gouarré interpretant paral·lelismes entre els dos casos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT