PUBLICITAT

El PS prefereix Riberaygua a Casadevall per presidir el CSJ

E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Salazar i López, ahir Foto: ANA / M. T.

El Partit Socialdemòcrata es posiciona «frontalment en contra» del possible nomenament d'Enric Casadevall com a president del Consell Superior de Justícia (CSJ), al·legant que un dels pilars de l'estat de dret és la divisió de poders, i amb Casadevall entenen que la Justícia «no seria independent quan el president és fundador de Demòcrates per Andorra». Així es va explicar ahir la primera secretària de l'organització Judith Salazar, que va comentar que, tot vetllant de «no envair competències» –la competència de proposar el nomenament del president del CSJ correspon al síndic general–, els socialdemòcrates troben «més adient» el nomenament d'Antoni Riberaygua, que és l'altre nom que sona per ocupar el càrrec.

En aquest sentit, Salazar va considerar que, malgrat el seu passat polític, Riberaygua «coneix l'estructura i la feina» dins l'administració de Justícia, i «ara no està al a primera línia activa de la política», va afegir en favor de l'exministre d'Interior, en el govern d'Albert Pintat. Per contra, Casadevall és cònsol major de la parròquia de Canillo i membre fundador de DA. A més, segons el PS no té el perfil tècnic que considera necessari per garantir la independència de la Justícia i treballar per modernitzar aquesta administració. Salazar va exposar que, amb la excepció del primer president que va tenir l'òrgan judicial, els altres eren llicenciats en dret. En aquest punt, Salazar va recordar que l'actual cap de Govern, Toni Martí, va manifestar que constituïira «el Govern dels millors».

AVALUACIÓ DE L'OCDE / Per altra banda, el PS va lamentar que el Govern «faci veure» que l'informe del Fòrum Global de l'OCDE, que va avaluar positivament els passos fets per Andorra en matèria d'intercanvi d'informació fiscal, sigui mèrit de la seva gestió. El vocal del comitè executiu, Pere López, va assegurar que «pràcticament tot» el que s'avalua en l'informe correspon a accions que es van fer durant el mandat socialdemòcrata i que el Govern de DA només va fer una modificació del Reglament que desplega la Llei d'intercanvi d'informació fiscal per modificar «dues úniques paraules».

López va asesgurar que el canvi era «imposat per l'OCDE», i que es tractava de canviar «així com» per «o bé» en el llistat de dades a adjuntar a la demanda d'informació fiscal i així donar resposta a la demanda aportant els noms i cognoms i adreces de la persona concernida «o bé» els comptes bancaris. L'exministre d'Economia i Finances va afegir que ja va parlar amb el seu successor sobre la necessitat d'aquest canvi i en quins termes s'havia de fer segons l'OCDE.

Així, López va considerar que s'havia de reconèixer el mèrit a qui li correspon i va qualificar «d'apropiació indeguda» els mèrits que s'ha atribuït l'actual Govern. En aquest sentit, López va recordar que l'informe avalua els passos fets en matèria d'intercanvi d'informació fiscal des de l'aprovació de la llei el 2009 i fins el primer trimestre del 2011, cosa que significa que pràcticament totes les accions avaluades es van fer durant el mandat del PS. Així, va considerar que s'ha fet un «balanç poc realista».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT