PUBLICITAT

Els preus baixen un 0,2% a l'agost

  • L'Índex de Preus al Consum anual es situa al 2,7%, i l'acumulat a l'1,6%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Els preus han baixat un 0,2% a l'agost i, tenint en compte que el mateix mes de l'any passat la variació mensual va ser negativa del 0,4%, l'Índex de Preus al Consum ha augmentat dues dècimes situant-se en el 2,7%. Així ho va fer públic el Departament d'Estadística, que també va informar que la variació acumulada al mes d'agost va ser de l'1,6%. Les dades assenyalen que els preus de la roba i calçat, l'esbarjo, els mobles, el transport i l'habitatge mantenen un comportament a l'alça, mentre que els grups que tenen un efecte moderador són l'hoteleria i restauració, la salut, els béns i serveis diversos, l'alimentació i l'ensenyament.

Durant el darrer mes d'agost, el grup que va mantenir una tendència inflacionista més forta va ser el de roba i calçat, a causa de la sortida de les rebaixes de la temporada d'estiu. El segueixen en menor mesura els grups mobles, esbarjo, transport, habitatge i salut. Pel que fa al grup transport, aquest va pujar perquè els carburants van incrementar passant del 14,1 al 14,6%.

En canvi, els grups de l'IPC que van tenir una baixada de preus són el d'aliments, concretament la fruita, el tabac i el peix, i l'ensenyament. Es mantenen estables els preus dels hotels i restaurants i béns i serveis diversos.

Pel que fa a la inflació subjacent, que és l'IPC sense prendre els productes amb preus més volàtils i no estacionals, com els carburants o productes frescos, ha continuat pujant i se situa en el 0,9%, i la diferència entre l'IPC i la inflació subjacent es manté en l'1,8%.

Si es compara l'IPC d'Andorra amb el dels països veïns, es pot observar com se situa enmig d'Espanya, que ha baixat fins al 3%, i França, que ha pujat fins al 2,2%. L'IPC andorrà se situa enmig dels dos països des de principis d'any. Anteriorment, els preus andorrans estaven per sota fins i tot de l'IPC francès, tal com recollia i recordava l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT