PUBLICITAT

Un dia dedicat a la democràcia

  • El Consell General reparteix material didàctic a les escoles per donar a conèixer la institució parlamentària entre els alumnes
  • Mateu: «A Andorra tothom és, a la vegada ciutadà i polític»
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El síndic general presenta les activitats del Dia de la Democràcia, ahir Foto: ANA / A. R.

«La democràcia és un ideal universalment reconegut i un objectiu fonamentat sobre valors comuns a tots els pobles que componen la comunitat mundial, independentment de les diferències culturals, polítiques, socials i econòmiques. És, doncs, un dret fonamental del ciutadà, que ha de ser exercit dins de les condicions de llibertat, igualtat, transparència i responsabilitat, dins del respecte de la pluralitat d'opinions i dins de l'interès comú». Aquest és el primer principi de la democràcia, segons recull la Declaració universal sobre la democràcia, adoptada pel Consell Interparlamentari el 16 de setembre de 1997, a la ciutat del Caire, i difosa ahir entre els mitjans de comunicació amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Democràcia.

L'Assemblea General de les Nacions Unides va acordar, el 8 de novembre del 2007, que el 15 de setembre seria el Dia Internacional de la Democràcia. De fet, l'objectiu de la resolució –on, entre altres mesures, es fixa aquesta data– és donar suport als governs «per a la promoció i la consolidació de les democràcies noves i restaurades».

Des que es va instaurar la data, Andorra s'ha sumat a la celebració, organitzant cada any actes diversos. En aquesta ocasió, el lema és una pregunta oberta: ¿Què esperen els ciutadans del seu parlament?.

El síndic general, Vicenç Mateu, va presentar la jornada i va explicar que el Consell General ha enviat a totes les escoles, en format electrònic, un document pedagògic de preguntes i respostes sobre el Parlament. El material va ser elaborat per la Unió Interparlamentària (UIP) i ha estat adaptat pel propi Consell General, perquè «pugui ser treballat als centres educatius quan abordin la unitat didàctica corresponent».

Mateu va aprofitar la presentació de les activitats per reivindicar una de les particularitats del Principat: «La mida del país permet una proximitat molt gran entre polítics i ciutadans; a Andorra tothom és, a la vegada, ciutadà i polític; no estan separats, en línies paral·leles, com passa en altres llocs».

La jornada va finalitzar amb un debat televisat, amb la participació de les conselleres Meritxell Mateu (DA) i Rosa Gili (PS); l'exsíndic Josep Dalleres; el president de Càritas, Agustí Font, i Thaïs Zapata, del Fòrum Nacional de la Joventut.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT