PUBLICITAT

El nombre d'assalariats baixa al juny i agreuja la tendència anyal que arriba al -3,5%

  • Els preus van baixar un 0,2% a l'agost i l'IPC anual puja al 2,7%
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


El nombre total d'assalariats del mes de juny es de 35.706, que representa 88 persones menys que al mes anterior. Això suposa un agreujament de la tendència anyal que arriba al -3,5%, després d'uns mesos al -2,5%, segons informa el Departament d'Estadística. Pel que fa a la tendència anyal dels diferents sectors, les indústries manufactureres, el comerç al detall, i a l'engròs baixen un 7,1%, un 4,2% i un 3,8% respectivament, i el sector de l'energia elèctrica augmenta un 4,5%. En la tendència mensual el nombre d'assalariats de la majoria de sectors es troben en valors negatius, però al comerç al detall creix una mica, amb un 0,3%.

Les dades mostren també que la massa salarial total del mes de juny és de 71.188.089 euros. S'accentua la disminució amb un -3,8% en tendència anyal. A part del sector de la construcció, els àmbits més impactats per les reduccions de massa salarial són els de comerç al detall (-5,8%), indústries manufactureres (-5,1%) i comerç a l'engròs (-4,4%). En canvi, els sectors de sistema financer, activitats sanitàries i producció i distribució d'energia creixen en massa salarial amb una tendència anyal del +5,7%, +4,8% i +3,8% respectivament.

Pel que fa al salari mitjà total és de 1.993,73 euros per al juny. Destaca una tendència anyal del +0,9% sobretot impulsada pel sector financer. En conseqüència, el salari mitjà creix particularment en el sector de sistema financer, amb el +4,3% de tendència anyal, malgrat la tendència mensual del -2,4%. El sector d'altres activitats socials redueix particularment el seu salari mitjà, amb el -4,9%.
IPC
Els preus han baixat un 0,2% a l'agost i, tenint en compte que l'agost de l'any passat la variació mensual va ser del -0,4%, l'Índex de Preus al Consum ha augmentat dues dècimes situant-se en el 2,7%. Així ho ha fet públic aquest el Departament d'Estadística, que també ha informat que la variació acumulada al mes d'agost és de l'1,6%. Les dades assenyalen que els preus de la roba i calçat, l'esbarjo, els mobles, el transport i l'habitatge mantenen un comportament a l'alça, mentre que els grups que tenen un efecte moderador són l'hoteleria i restauració, la salut, els béns i serveis diversos, l'alimentació i l'ensenyament.

Durant el mes d'agost, el grup que ha tingut una tendència inflacionista més forta és el de roba i calçat, a causa de la sortida de les rebaixes de la temporada d'estiu. El segueixen en menor mesura els grups mobles, esbarjo, transport, habitatge i salut. Pel que fa al grup transport, aquest ha pujat perquè els carburants han pujat del 14,1 al 14,6%.

En canvi, els grups de l'IPC que han tingut una baixada de preus són el d'aliments, concretament la fruita, el tabac i el peix, i l'ensenyament. Es mantenen estables esls preus dels hotels i restaurants i béns i serveis diversos.

Pel que fa a la inflació subjacent, que és l'IPC sense els productes amb preus més volàtils i no estacionals, com els carburants o productes frescos, ha continuat pujant i se situa en el 0,9%, i la diferència entre l'IPC i la inflació subjacent es manté en l'1,8%.

Si es compara l'IPC d'Andorra amb el dels països veïns, es pot observar com se situa enmig d'Espanya que ha baixat fins al 3%, i França que ha pujat fins al 2,2%. L'IPC d'Andorra se situa enmig dels dos països des de principis d'any. Anteriorment, els preus andorrans estaven per sota fins i tot de l'IPC francès.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT