PUBLICITAT

En sis mesos el Govern dissenyarà com obrir l'energia al sector privat

  • El llibre blanc de l'energia ha de determinar com tenir el 30% de producció pròpia per evitar l'alta dependència
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, ahir en la compareixença amb la premsa. Foto: TONY LARA

Fugint del debat de la privatització de FEDA, «no desitjada» pel Govern, el que es vol tenir en el termini màxim de sis mesos és el disseny de com hauria de ser el model energètic d'aquí al 2050. Aquest model passa per defugir de l'alta dependència que Andorra té dels països veïns i la vulnerabilitat que això comporta. La solució també passa per obrir el sector de l'energia a les mans privades. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va marcar que s'ha d'aconseguir el 30% de producció pròpia, quan en l'actualitat la dependència d'Andorra de l'energia que es proveeix del seu entorn és del 96%.

L'anomenat Llibre Blanc de l'Energia, que en altres legislatures se n'ha parlat, serà el que determini tot aquest disseny estratègic del nou model d'energia del país. El Consell de Ministres va aprovar ahir que en sis mesos ha d'estar acabat per començar-ne ja a treballar. «S'ha d'obrir un debat amb els agents econòmics del país, els comuns, les mútues i tot el capital privat per parlar del nou model», va explicar Cinca.

El Govern impulsarà la col·laboració de tots els agents per tal de potenciar l'autonomia energètica d'Andorra, promoure inversions econòmicament sostenibles i conscienciar d'un ús responsable de l'energia i impulsar la sostenibilitat des del punt de vista mediambiental. En aquest sentit, Cinca va assenyalar que segons els indicadors econòmics, presentats el passat dimarts per la Cambra de Comerç, tot i que l'activitat econòmica ha sofert una davallada el consum de l'energia ha continuat creixent. Aquest fet també explica que l'electricitat està restant terrenys a altres energies. Per tant un segon objectiu marcat és diversificar els orígens energètics potenciant les energies renovables, i aconseguir reduir l'energia provinent dels carburants a favor de l'elèctrica.

L'increment del preu de l'energia als països veïns és una altra preocupació que està sobre la taula i que va lligada a l'alta dependència d'Andorra amb els països veïns.

El Govern vol emprendre accions específiques que facin possible mantenir una posició competitiva de l'energia al nostre país i una garantia de subministrament en les quantitats i qualitat necessàries.

Cinca també va informar que actualment, del consum total energètic del país, el 51% són carburants de locomoció, el 26% és gasoil domèstic i només el 23% és electricitat, del qual un 84% és electricitat importada. Tenint en compte els riscos d'encariment de preus que hi pot haver, el ministre considera que el futur passa per incrementar el percentatge d'electricitat fins a superar el 50%, mitjançant la implantació d'energies renovables.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT