PUBLICITAT

L'economia no mostra cap signe de recuperació

  • L'obertura extensa de la inversió estrangera entrarà en vigor l'any vinent
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Toni Martí i Marc Pantebre entren al Centre de Congressos, ahir Foto: TONY LARA

La darrera frase dels discursos tant de Marc Pantebre, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) com del cap del Govern, Toni Martí, era la de que cal ser optimistes. Una petició massa difícil després d'haver mostrat els indicadors econòmics de l'any passat per part de la CCIS i de fer un balanç previ de com està aquest any. «L'economia andorrana continua sense mostrar cap signe de recuperació i el ritme de creixement continua sent negatiu», així va concloure Pantebre. Tot i això, i si es vol fer cas a la recomanació de ser positius, el 2010 es va tancar amb un PIB negatiu del 3,4%, una mica menys negatiu que al 2009, que va ser del -5%. Davant d'aquesta difícil situació i donat que les economies europees tampoc estan tenint la recuperació esperada, encara que sí mostren signes de recuperació, Andorra ha de passar a l'acció.

La CCIS va proposar la implicació de tothom en tres línies d'actuació que considera urgents. La primera fa partícips als empresaris perquè han de millorar en la competitivitat de les seves empreses; en la segona és l'Administració pública qui ha de ser responsable en la contenció de la despesa corrent (és almenys sorprenent que l'any passat els salaris globals hagin tingut un augment de l'1,4% i que els de l'Administració hagin crescut el 4,3%); i la tercera passa per una obertura extensa en la inversió estrangera.

Per la seva banda, el cap del Govern va destacar com a principal preocupació, i com a conseqüència d'aquests indicadors, l'augment dels desocupats. Martí va assenyalar que la principal prioritat serà la de l'obertura econòmica que preveu que la reforma legislativa de la llei d'inversió estrangera s'aprovi al parlament l'any vinent. Tot i això, per determinar quines actuacions més concretes encetarà l'Executiu en breu, Martí va posposar les respostes per al vinent dilluns on té prevista una compareixença a la televisió pública on explicarà el full de ruta de l'Executiu durant el pròxim any.

QUART ANY EN RECESSIÓ /Amb el de l'any passat ja són quatre els exercici en els que l'economia andorrana està en recessió, i pels resultats de les enquestes de conjuntura d'aquest any es preveu que el 2011 continuï amb la mateixa tendència. Tot i això, des de la Cambra es destaca el petit augment de les importacions totals que l'any passat va ser del 0,4%, després del descens pronunciat de l'any anterior del 13,4%. A més el crèdit bancari, el consum d'energia elèctrica i les matriculacions de vehicles també van experimentar l'any passat un petit augment, tot i que el nombre de turistes va continuar baixant el 0,3%, així com les despeses de funcionament de l'Administració i el nombre d'empreses.

El que més va empitjorar al 2010 va ser la massa assalariada que va reduir-se en el 4%. De fet, Pantebre va remarcar que en els darrers quatre anys la reducció del nombre de treballadors ha estat de 2.251 persones, una tercera part dels que hi havia al 2006.

INVERSIÓ FORANA, PÈRDUA DE TRES ANYS / Si la llei d'inversió estrangera fa tres anys que es va aprovar amb la limitació del capital forà de les empreses que vulguin entrar al mercat andorrà, i els resultats han estat que les empreses que han vingut «ho han fet de la mà dels propis andorrans», segons va explicar Pantebre, els resultats doncs han estat «molt minsos», en les pròpies paraules del president de la Cambra. Ara es planteja l'ampliació d'aquella reforma d'obertura eliminant els límits com una de les mesures urgents per trobar la recuperació. Davant d'aquesta situació la conclusió és fàcil. «Segurament ha estat una pèrdua de temps», així va respondre Pantebre. El cap de Govern no va voler ser tant rotund, però sí que va demanar l'esforç a l'empresariat, que va ser en aquella època, fa tres anys, el que va frenar l'obertura per por. «La valentia ha de ser recíproca», va dir Martí, apuntant a l'empresariat perquè es disposi a actuar en el canvi.

LA MILLORA DE LA COMPETITIVITAT / Sense seguir l'ordre proposat per la CCIS, la millora de la competitivitat i productivitat empresarial és la primera de les grans línies d'actuació. «L'empresa s'ha d'adaptar a la demanda global i ho ha de fer des de tres eixos, la inversió, la innovació i la formació», va dir Pantebre. Els poders públics han d'ajudar en la incentivació d'aquests objectius.

FRENAR LA DESPESA PÚBLICA / Els canvis profunds en el comportament del sector públic són també una línea d'actuació. En aquest cas és l'Administració qui ha de prendre el paper de racionalitzar la despesa corrent i incentivar a les empreses a la millora de la competitivitat. Això s'ha de fer amb una contenció de la despesa pública, sobretot pel que fa a la partida de personal que és la que més pesa en la balança. En aquest sentit, Martí va explicar que la retenció de la despesa ja està veient-se en la retallada de les subvencions i va anunciar que l'any vinent la Cambra rebrà el 20% menys de subvenció del Govern, com també estan patint-ho altres organismes.

Per la seva banda, Pantebre també va destacar l'alt endeutament al que han arribat Administració central i comunals, i la repercussió de la frenada de la inversió en l'economia andorrana.

Davant d'aquestes tres línies d'actuació principals, la cambra de comerç també va proposar tot un seguit de mesures concretes. Per una banda, va reclamar a l'Administració els incentius que facin falta per a les empreses per aconseguir aquesta millora de competitivitat.

La segona mesura és la necessitat de «reiventar-nos», va dir Pantebre. Es tracta que davant del canvi global cal més austeritat, més sostenibilitat i més relació de les empreses i els consumidors.

L'agilització i simplificació dels tràmits tant al Govern com als comuns és la tercera mesura que cal activar en pro de l'economia. La necessitat d'uns pressupostos equilibrats a les administracions és una nova línia a seguir, ja que la Cambra alerta que la situació d'endeutament ha provocat un retrocés dels ingressos dolent per a tota l'economia. En aquest sentit, les administracions comunals «han d'avançar cap a una administració única», en la prestació de determinats serveis i això, segons Pantebre, s'ha de fer més d'hora o més tard. Les lleis d'ordenament fiscal i els acords per evitar la doble imposició són altres qüestions que són necessàries per tirar endavant la línia d'actuació d'obertura a la inversió estrangera.

La millora del sistema de la seguretat social i del mercat de treball, així com un model d'integració a Europa, són altres mesures enunciades per caminar per la recuperació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT